Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anders Ceder (S) emot naturreservat på Kyrkberget

Kommunalrådet Anders Ceder (S) är emot att Kyrkberget ska bli naturreservat. Han föreslår nu istället att Kyrkberget ska bli stadspark. Men han får skarp kritik från Agneta Nilsdotter (MP).

Annons
Så mitt förslag är att vi inte gör ett naturreservat Anders Ceder

– Mitt syfte med motionen är att vi tar ett nytt beslut och river upp det gamla, och att Kyrkberget ligger kvar som det alltid har gjort, säger han.

När inriktningsbeslutet att bilda naturreservat togs av fullmäktige 2012 fick de politiker som vill ha naturreservat en knapp majoritet. Det är det beslutet Ceder genom sin motion vill riva upp. Ett av hans argument är en elkabel.

– Linde energi har en stor matarledning genom området. Och om man behöver gå in och gräva med maskin, blir det genast mycket svårare om det är ett naturreservat, menar Anders Ceder.

Han hävdar i sin motion att det även blir krångligare med ”planeringsfrågor, bygglov med mera”.

– Ett naturreservat är inte bara precis vid gränsen utan kommer att påverka bygglov och annan hantering vid sidan om, det här ligger mitt inne i ett bostadskvarter och det finns fortfarande byggbara tomter kvar. Så mitt förslag är att vi inte gör ett naturreservat utan att det ska vara den stadspark det i praktiken är.

Anders Ceder anser också att makten skulle försvinna från kommunen in till länsstyrelsen.

–Med ett naturreservat skulle vi ha väldigt små möjligheter att förändra något, det är näst intill omöjligt.

Det skulle blockera, menar han, och tar exempel från södra änden av sjön.

–Att gräva ned en elledning i det reservatet är inte enkelt. Sen finns det önskemål om ett tredje reservat, och då skulle vi ha tre reservat som låser Lindesberg i tre riktningar och det känns inte riktigt. Vi behöver folk som flyttar in, jobbar och betalar kommunalskatt, Lindesberg är en liten stad som behöver växa, säger Anders Ceder.

Agneta Nilsdotter (MP), iniativtagare till bildandet ett naturreservat på Kyrkberget, är båda upprörd och besviken på Anders Ceder och hans motion. Hon är mycket kritisk.

–Han visar väldigt dålig respekt mot fullmäktige, mot demokratiskt fattade beslut, och mot allt det arbete som är nedlagt, jag är så besviken, säger hon.

Det är ett jättejobb nedlagt från tjänstemän, politiska partier, kyrkbergsgruppen, alla som engagerat sig, förklarar hon.

–Jag saknar ord, jag är ilsken, det är precis vad jag känner. Han har ingen respekt för andras arbete.

Förslaget har varit ute på remiss med möjlighet att tycka till och nu finns en sammanfattning klar med remissvaren.

Ceders motion kommer upp på kommunfullmäktige i september, efter valet.

Mer läsning

Annons