Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anders har kontroll på Lindes handboll

Det har gått nästan ett år nu. För det var i oktober 2012 som Anders Sjöberg blev klubbchef för handbollen i Lindesberg.

Annons
Anders Sjöberg. Tidigare sportjournalist på BP och NA, men sedan hösten 2012 klubbchef för Lif Lindesberg.

Vi sitter i ett rum i Lindesberg arena. I korridoren ut mot handbollsplanen vittnar välfyllda prisskåp om tidigare framgångar, men det var långt ifrån ett enkelt jobb som mötte Anders Sjöberg för ett år sedan.

– Det var en riktigt tuff första tid. Lif är ju så mycket mer än herrarnas A-lag, men de är klubbens ansikte utåt, och när det går dåligt för dem drar det med sig så mycket mer.

Anders berättar om förlusterna som duggade tätt, om publiken som blev mindre för varje hemmamatch, och om svårigheten att hitta sponsorer.

– Allt hänger ihop, och det har varit tufft. Men det slutade lyckligt, laget räddade det allsvenska kontraktet i sista matchen, och vi har mycket att ta med oss till den här säsongen.

Under sommaren har Anders puls gått ner till normalläge igen, och han pratar med tillförsikt om den kommande säsongen som drar i gång den 25 september.

– Sportsligt har vi fått hem några nygamla namn, vilket känns dubbelt bra. Dels för att det handlar om duktiga spelare, men dessutom för att det faktum att de vill tillbaka hit är ett bra betyg för klubben.

Han nämner ordet stolthet – över alla duktiga spelare som fostrats i Lif, och över att man trots allt klarat av en tung tid.

– Lif tappade självförtroendet under några år, men nu känns det som att vi är på väg att hitta tillbaka.

Just nu pågår arbetet för fullt för att bygga en ännu starkare organisation.

– Bland annat har vi startat en arrangemangsgrupp där vi tagit hjälp av duktigt folk som jobbat med event. En förening blir mindre sårbar när många är med och gör lite, än när få personer gör mycket.

Vi pratar om allt det där andra som är Lif, men som inte får de största tidningsrubrikerna.

– Vi har hela 20 lag i seriespel – från A-lag till ungdomslagen.

Han räknar upp de fem

seniorlagen. De båda damlagen i division 2 och division 4, och de tre herrlagen som hittas i allsvenskan, men också i division 2 och 4.

Framtiden då? Om han kikar bortom den kommande säsongen?

– 2016 fyller Lif 50 år. Då vill vi ha upp herrarna i

elitserien. Och damernas A-lag vill vi ha upp i division 1.

Givetvis följer Anders så många hemmamatcher så långt det är möjligt. Hans förflutna pekar på en stor kärlek till idrotten. Såväl att titta på som att utöva själv.

– Sporten har gett mig så otroligt mycket. Jag började friidrotta i Frövi som liten, och övergick sen till att bli ledare där. Jag mår inget bra om jag inte får röra på mig fysiskt. Så har det alltid varit.

Mer läsning

Annons