Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anders lägger om kyrkans mur

Stenmuren runt kyrkan i Ramsberg lutar betänkligt på några ställen. Och från insidan har trädens rötter gjort sitt till för att underminera den gamla muren. Nu ska den läggas om och förstärkas.

Annons
Sten för sten. Det är inte bara att lägga om en kallmur i den storlek som den runt kyrkan i Ramsberg har. Anders Wallin har jobb hela vintern och våren

Det var i slutet av förra veckan som de första stenarna i murens sydligaste del revs ut. Sedan kommer flera sektioner att göras om innan arbetet är klart till senast sista maj.

Under tiden får de vägfarande passera kyrkan med viss försiktighet. I kanten mot vägen lagras nämligen de utrivna stenarna innan de åter läggs på plats.

River inte allt

– Vi kommer inte att behöva riva hela muren, berättar Anders Wallin från entreprenören Svanå Allservice i Skultuna.

– En del bitar får ligga orörda, eftersom vi bedömer att de inte behöver åtgärdas.

Stöd saknas

Andra avsnitt, som strax väster om trappan upp till kyrkan från Ristanvägen, lutar utåt och måste läggas om.

Att muren måste åtgärdas beror på flera orsaker, dels har den rört sig med åren, dels har trädrötter gjort den instabil. Men när muren nu rivs ned avslöjas att den inte har ordentligt stöd bakåt. Något som kommer att åtgärdas.

– Vi kommer att återanvända så mycket som möjligt av de stenar vi river ned. Tanken är ju att det ska se likadant ut när vi är klara som det gjorde innan vi rev ned den, säger Anders Wallin.

Trädvårdsplan

Redan har ett av de träd som står ovanför muren tagits bort och fler kommer att försvinna.

– Men vi har en trädvårdsplan och det ska bli viss återplantering, säger kyrkokamrer Mats Svensson på Linde bergslags församling.

Han berättar att omläggningen av muren kommer att kosta församlingen lite drygt 1,1 miljon kronor.

Det är inte den första muren som läggs om i kontraktet. Anders Wallin har tidigare lagat murar i Hällefors och Hjulsjö. Även i Lindesberg och Spannarboda har det under senare år lagats gamla stenmurar.

Mer läsning

Annons