Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Antalet ledamöter ämne för KF-diskussion

Antalet ledamöter i beredningen för lokal utveckling är för få och borde utökas. Det anser Miljöpartiets Bengt Evertsson som motionerade om saken. Efter att frågan var uppe på fullmäktige kan konstateras att antalet inte kommer ändras innan en utvärdering gjorts.

Annons

Det var i höstas som Evertsson lämnade in en motion i ärendet där han föreslog en utökning av antalet ledamöter från fem till sju eller åtta.

– Det vore jättebra med sju ledamöter, instämde partikamraten Agneta Nilsdotter under fullmäktige.

– Olika åsikter befruktar varandra och då är det bra med fler människor från olika håll i gruppen som kan vara med och påverka utvecklingen i hela vår kommun, sa hon, och hänvisade till den dragning från Arvika kommun som ledamöterna i fullmäktige fick inledningsvis under tisdagens sammanträde. Då fanns två politiker från Arvika på plats för att berätta om sitt arbete med ökad medborgardialog och att man hade så många som 45 ersättare i sin kommunstyrelse numera.

Även Vänsterpartiet yrkade bifall på motionen.

– Jag tror på fler människor, och det blir bättre tryck i gruppen om fler ingår, sa Ulf Axelsson (V).

Men alla var inte av samma åsikt. Irja Gustavsson (S) påpekade att det var nyss som den nya politiska organisationen antogs, och att man då bestämde att den ska utvärderas om två år.

– Utifrån vad den utvärderingen visar får vi se om antalet behöver utökas, sa Gustavsson som tyckte att man inte per automatik skulle göra som Arvika.

Då tog Inger Griberg (MP) till orda och ställde frågan hur den där utvärderingen egentligen ser ut. Men något klart svar gavs aldrig.

– Den här beredningen är viktig för hela kommunen och demokratiargumentet borde vara starkare argument än att vi tidigare bestämt om en utvärdering om två år, sa Inger Griberg.

Moderaten Jan Hansson är en av dem som sitter med i den fem ledamöter starka beredningsgruppen och vittnade om att antalet fungerar utmärkt.

– Jag ser ingen anledning i att utöka antalet, och det är ju heller inte tal om någon beslutande grupp, konstaterade han.

Innan saken gick till beslut uttryckte även SD:s Per Söderlund att bäst vore att avvakta, liksom Centerns Jonas Kleber.

Och så blir det alltså. Först efter tidigare beslutad utvärdering, som ska ske 2017, kan Evertssons tanke om fler ledamöter kunna komma att bli aktuell.

Agneta Nilsdotter och Inger Griberg reserverade sig dock mot det beslutet.

De områden som den relativt nya beredningen för lokal utveckling arbetar med ingår i uppdragen för kommunstyrelsens utskott för stöd och strategi och tillväxtutskottet.

Kommunfullmäktige hade möte i tisdags.

Mer läsning

Annons