Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Antirasistisk grupp engagerar

Minnesceremoni den 9 november till minne av Kristallnatten, bokbord med information och broschyrer samt föreläsningar. Den nystartade föreningen Ungdom mot rasism är fulla av energi att påverka.

Annons
Söndagsmöte. Lokalgruppen Ungdom mot rasism i Lindesberg har möte varannan vecka. Här lägger de upp planerna för en minnesceremoni för Kristallnatten den nionde november. Då står de i Lindesbergs centrum och tänder ljus, sprider information och bjuder på glögg och pepparkakor.

Lindesberg. I början av september startades en lokalgrupp i föreningen Ungdom mot rasism i Lindesberg. Initiativtagare är 14-åriga Dennis Karabegovic som numera sitter som ordförande i föreningens lokalgrupp.

– Vi har pratat om det här ganska länge och så var jag inne på deras hemsida och läste att man kunde starta en lokal grupp, sen tog det ungefär ett år och nu är vi i gång, säger Dennis.

– Antirasistisk propaganda har vi länge hållit på med via sociala medier, på det här sättet flyttar vi ut det i verkligheten, fyller Johan T-Katiska i.

Johan är kontaktperson för föreningen och han berättar att en hel del hört av sig sedan föreningen startade.

– Även äldre har hört av sig och sagt att de gärna hjälper till om det behövs, säger Johan och tillägger:

– Eftersom det här är en ungdomsförening kan de inte vara medlemmar men det är skönt att höra att det finns ett stöd för den här typen av förening.

Varannan vecka har gruppen möte. I söndags dök tio personer upp i Studiefrämjandets lokaler för att planera framtida evenemang.

– Många av oss känner varandra sedan innan, men vi har märkt att det finns ett brett intresse, säger Dennis.

Vad är föreningens syfte?– Vi vill uppnå en högre tolerans. Flyktingar som flyttar hit ska känna sig välkomna, säger Dennis.

Johan skjuter in att det gäller att ifrågasätta.

– Man måste ställa motfrågor, då tror jag att folk blir mer medvetna om sina och andras tankar och åsikter.

Finns det mycket främlingsfientlighet eller rasism i Lindesberg?– Det finns en attityd, säger Dennis och berättar att många avfärdar deras förening med att det är ”antirasistiskt flum”.

Johan tror inte att alla som uttrycker sig främlingsfientligt eller rasistiskt egentligen står för de åsikterna.

– När sådana åsikter kommer upp tycker man att det är obekvämt att säga emot, till slut så växer man in i rasismen, förklarar han.

Tack vare Ungdom mot rasism får de nu stöd och en möjlighet att sprida sina värderingar, en möjlighet som de inte tänker försitta.

– Vi trodde nog inte att det skulle vara sådan snurr på det redan från början, säger Dennis som är positivt överraskad av engagemanget.

Själv blev han uthängd med namn och bild på den högerextrema nätsajten Exponerat tidigare i höst.

– Man ska ta alla hot seriöst men jag är inte rädd längre, säger Dennis som fått mycket stöd från omgivningen efteråt, till exempel hörde föreningen Studenter mot rasism av sig och berättade att de blivit uthängda på internetsidan Avpixlat.

– Det ligger i deras retorik att skrämmas, tror Dennis.

Dennis Karabegovic och Johan T-Katiska.

Mer läsning

Annons