Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är sotarna hotfulla?

Är Bergslagens miljö- och byggnämnd, BMB, för hårda och snabba med vitesföreläggande för brister på tak och stegar som sotarna anmärkt på? Den diskussionen förs i nämnden.

Annons

Vid varje nämndsammanträde finns en handfull vitesförelägganden som nämnden fattar beslut om.

När sotarna finner brister på exempelvis stegar och glidskydd lämnar de en anmodan till fastighetsägaren att åtgärda felen. Det har fastighetsägaren minst ett par månader på sig att göra.

Fixas inte felet lämnar sotarna ärendet vidare till BMB. Där beslutar nämnden, på förslag från förvaltningens tjänstemän, om ett vitesföreläggande. Även då har fastighetsägaren en tid på sig att åtgärda felen. Ett saknat eller felaktigt glidskydd till stege kostar 2 000 kronor en takbrygga 8 000 kronor.

Onödigt hotfullt

Vad som väntar och kostnaderna för den som inte bryr sig om påpekandena står redan i sotarens anmodan. Det kan uppfattas som onödigt hotfullt.

Diskussionen som förs i nämnden är om även BMB som myndighet ska börja i en mildare ton innan ett beslut tas om vitesföreläggande.

Inga viten

– Om inte sotarnas anmodan räcker har jag personligen lite svårt för att se att det skulle bli bättre om vi gjorde samma sak i nämnden. Samtidigt kan jag konstatera att inga viten har behövt betalas av någon, säger Margaretha Östlund (S), ordförande för BMB-nämnden.

Rättats till

När hotet om ”böter” kommer har bristerna rättats till.

– Men det blir säkert en fortsättning på den här diskussionen i nämnden, säger Margaretha Östlund.

I ett av de ärenden som behandlades av BMB-nämnden i måndags var skorstensfejarmästarens första anmodan från oktober i fjol. Fastighetsägaren skulle ha åtgärdat bristerna senast 31 januari i år, men det var inte gjort.

Mer läsning

Annons