Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arkivens dag i Linde blev en släkthistoria

Ett litet frimärke med Lindesbergsanknytning gavs ut 1973. Det gav anledning till en släktträff i samband med att märket och dess historia lyftes fram vid Arkivens dag på Lindesbergs bibliotek.

Annons
Släktträff. Ättlingar till Olga och Helmer Mälman utanför Linde, som hamnade på frimärke 1973, samlades i Lindesbergs bibliotek på Arkivens dag i lördags förmiddag. Den yngsta generationen är                            den femte efter ”frimärksparet”.

– Det här har varit det stora samtalsämnet i vår släkt den senaste veckan, säger Ann-Cathrin Andersson. Hon är ingift i släkten som går tillbaka till Olga och Helmer Mälman, förebilderna för frimärket i serien ”Kultur som håller på att försvinna” och Nordiska Museets hundraårsfirande för 40 år sedan.

– Jag var i den åldern då Olga och Helmer levde att jag inte alltid ville åka och hälsa på. Det jag minns mest var en mycket fin gunghäst som Helmer gjorde sista året han levde till min syster, säger Stefan Andersson, make til Ann-Cathrin.

Inger Andersson är lite äldre och fick tillfälle att som barn besöka Olga och Helmer Mälman i Östanby strax utanför Lindesberg efter Kåfallavgägen.

Av deras ställe finns i dag inget kvar.

Paret Mälman flyttade dit på 1940-talet. Inger Andersson är dotter till Olga och Helmers son Edgar.

– Jag fick kärna smör och fick sedan det färsk smöret på en knäckebrödsmacka. Farmor och farfar var goa människor, säger Inger Andersson.

Gården de brukade var inte stor. De hade en ko.

– När vi lämnar biblioteket ska vi gå upp på kyrkogården och tända ett ljus på Olga och Helmers grav. Sedan träffas vi hemma hos en av släktingarna, berättar Inger Andersson.

På Arkivens dag öppnar de flesta sina gömmor. Det skedde runt om i landet. I Lindesberg samarbetade Lindesbergs fotoklubb, Lindesbergs frimärksklubb och Linde Bergslags släktforskarförening med kommunen. Lars Hagström höll en föreläsning om fotografer i Bergslagen med utgångspunkt från sin vykortsamling.

Årets tema för Arkivens dag var orkidéer. Även om frimärksklubben hade en utställningsskärm med orkidémärken så blev det portot med paret Mälman från ett fotografi taget av Nils P Blix som hamnade mest i fokus. Släktforskarna kompletterade med en skärm där Mälmans släkträd gick tillbaka ett par hundra år och vid ett par datorer visade bland annat Göran Jansson hur man forskar via webben.

– Det finns i huvudsak tre stora arkiv. Ett är Riksarkivets Svararkiv. I samtliga fall krävs ett abonnemang för att få tillgång, säger Göran Jansson.

Släktforskarföreningen har terminsvisa kurser. Där är ett arkivabonnemang inbakat i kursavgiften.

– Men det handlar inte om stora pengar. En tusenlapp för ett år och cirka 150 kronor för ett tioveckors, säger Göran Jansson.

BArndomsminnen. – Morfar var häst och mormor körde i potatislanden vid Östanbo, säger Inger Andersson, barnbarn till Olga och Helmer Mälman.
Tillbakablickande. Barbro Karlsson, Stefan och Ann-Cathrin Andersson pratade släkthistoria med Amy Hammarström från Linde Bergslags släktforskarförening.$RETURN$$RETURN$
Det finns tre stora arkiv tillgängliga på nätet för oss släktforskare. Göran Jansson, Linde Bergslags släktforskarförening

Mer läsning

Annons