Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arkivets bilder tar steget ut på internet

Nu pågår ett digert arbete med att digitalisera kulturhistoriska arkivets bildsamling. Framåt sommaren är tanken att de första bilderna ska finnas tillgängliga via nätet.

Annons
Kulturarv. I kulturhistoriska arkivet under stadsbiblioteket arbetar Daniel Heiniemi och hans kollegor med att scanna in och fota arkivets bilder.

– Det ligger i tiden att digitalisera, säger Daniel Heiniemi som varit med och dragit i gång arbetet som pågått sedan januari.

Det finns en hel del att göra.

– Vi räknar med att vi har 100 000 till 200 000 bilder i arkivet, säger Daniel Heiniemi som tillsammans med sina kolleger hittills digitaliserat runt 500 av dessa.

En del scannas in, medan andra, som Alfred Michelsons negativ på glasplåtar fotas av innan de kan ”framkallas” på datorn. Sedan ska bilden förses med en beskrivning och nyckelord för att göras sökbara. Allt läggs in i en stor databas som också ska göras åtkomlig via Internet. Förhoppningsvis innan sommaren.

– En del bilder vet vi väldigt lite om, säger Daniel Heiniemi. En av anledningarna till att vi lägger ut bilderna är att vi ska kunna få mer information från dem som besöker sidan.

Digitaliseringen grundar sig i ett nytt synsätt på hur arkiven kan göras mer tillgängliga för allmänheten.

– Vi hoppas att det kommer att göra fler nyfikna på att komma hit eftersom det som kommer gå att nå via nätet bara är en bråkdel av det som finns i arkivet, säger kultur- och fritidsförvaltningens chef Johan Tranquist.

Mer läsning

Annons