Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arne Johnsson får kulturdag

Ärebetygelserna har kommit tätt för poeten Arne Johnsson. Tidigare i vår fick han Samfundet De Nios pris och på fredagen fick han ta emot ”Litteris et artibus”-medaljen av kungen vid en ceremoni på Slottet. För framstående konstnärliga insatser som poet, lyder motiveringen.

Annons
Belönas. Arne Johnsson har fått kulturnämndens uppdrag att bestämma innehållet i en årlig kulturdag i kommunen. BILD: KLAS HOLMQUIST

Uppmärksamheten kring Arne Johnssons författarskap har föranlett kultur- och fritidsnämnden i Lindesberg att besluta om en egen hyllning till poeten och bibliotekarien.

Nämnden har på förslag från nämndens ordförande Carina Östrand (S) beslutat att inrätta en speciell årlig kulturdag till Arne Johnssons ära.

– Det är ju oftast så att idrottsliga framgångar lyfts fram och hyllas. Men nu ansåg nämnden att det var dags att uppmärksamma den erkänsla och framgång nationellt som Arne Johnssons författarskap fått, säger förvaltningschefen Johan Tranquist.

Han har erbjudits och tackat ja till att planlägga en årlig kulturdag i kommunen. Den första kommer redan till hösten och har arbetsnamnet ”Konsternas dag”.

Tanken är inte att Arne Johnsson ska sköta allt själv, utan han får bestämma innehållet och sedan hjälper kulturförvaltningen till med det praktiska.

Några pengar finns ännu inte avsatta till detta, men idén är förankrad politiskt.

Mer läsning

Annons