Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arnold Bengtsson (S)tår vid vägs ände

– Det går inte att vända på det här nu, men jag vill trappa av i den takt jag tänkt, säger kommunalråd Arnold Bengtsson (S). Några formella avsägelser har han inte lämnat in ännu.

Annons
– Nu vill jag trappa av i den takt jag tänkt. Att klamra sig fast skulle inte vara möjligt. Arnold Bengtsson (S), 63 år.

Denna lösning hade han förberett inför onsdagens medlemsmöte i Arbetarkommunen. Eftersom mötet hölls för att styrelsen skulle informera medlemmarna om sin ståndpunkt och inte för att låta medlemmarna bestämma höll Bengtsson inne med sina tankar då.

Lindesbergs arbetarekommuns styrelse har uttalat att de inte längre har förtroende för Arnold Bengtsson. Detta efter att det blev känt att Linde Volley, där Bengtsson är styrelseledamot, har haft dubbla spelarkontrakt. Syftet var att få uppehållstillstånd för en spelare. Skatteredovisningen i föreningen har också behövt rättas till i efterhand.

– Nu vill jag trappa av i den takt jag tänkt. Något annat skulle inte vara möjligt. Att klamra sig kvar är inget alternativ och skulle vara ohållbart, säger Arnold Bengtsson.

Han vill avveckla sitt ordförandeskap i barn- och utbildningsnämnden och lämna över undder årets sista två månader.

Fullmäktigeplatsen är det uppdrag som väljarna gett honom och som ingen annan kan tvinga bort honom från.

– Någon politisk vilde vill jag inte bli, säger Arnold Bengtsson.

Redan under torsdagen sa han att han inte avsåg att delta i några fler sammanträden i fullmäktige eller i kommunstyrelsen.

– Sedan uppstår tankar på detaljer. Partidistriktet träffas i december. Ska jag vara med där eller inte, säger Arnold Bengtsson.

Han drar paralleller till den så kallade Hagerbergaffären då en ny gymnasieskolemodell för Lindeskolan utreddes och Arnold Bengtsson hamnade i konflikt med en skoltjänsteman.

– Det var mycket värre. Det blev uppmärksammat i riksmedia och då hade jag begått flera formella fel. Bland annat försökt att avsätta en tjänsteman som inte vi politiker tillsätter och klampat in på yttrandefriheten.

– Politik handlar om förtroende. Arnold har ett flertal gånger tidigare uppmanats av partikamrater att lämna styrelsen för Linde Volley, men inte gjort det, säger arbetarekommunens orförande Bengt Storbacka.

Inte förrän förra fredagen erbjöd sig Arnold Bengtsson att göra det.

– Då var det för sent och han skulle direkt tagit avstånd tydligt när media uppmärksammade Linde Volleys affärer, säger Storbacka.

Är det acceptabelt för S att låta Arnold Bengtsson avveckla sina uppdrag under en tid?

– Det kan jag inte svara på just i dag. Det är något vi diskuterar, säger Storbacka.

Har S personer och kompetens att fylla alla uppdrag som Bengtssson har?

– Ja, det är jag övertygad om, säger Bengt Storbacka.

Han vidhåller det han sa i onsdags kväll att han känner sig trygg med beslutet styrelsen i arbetarekommunen tagit och att det följt rätt form.

- Men det har varit ett tungt beslut för oss, säger Bengt Storbacka.

Arnold erbjöd sig att lämna volleybollen och ta avstånd alldeles för sent. Då var förtroendet redan skadat. Bengt Storbacka (S) Lindesbergs arbetarekommunens ordförande.

Mer läsning

Annons