Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arvet - om nya generationer sverigefinnar

Arvet har visats i Hällefors och i Karlskoga. På tisdagen invigdes utställningen i Lindesberg. En utställning om andra och tredje generationens sverigefinländare.

Annons
Invigde Arvet. – Att sverigefinnar numera har rättigheter som en minorietsgrupp är oerhört betydelsefullt, säger Erkki Vuonokari.

– Vår bakgrund som människor påverkar oss och med Arvet vill vi berätta om sverigefinländarna som flyttade hit när den svenska industrin ropade efter arbetskraft och om den andra och tredje generationen av sverige-finländare som föddes och växte upp i Sverige.

Erkki Vuonokari är arkivchef på Sverigefinländarnas arkiv. Denna eftermiddag på biblioteket håller han i invigningstalet. Först på svenska och sedan på finska.

Det var huvudsakligen finsk arbetarklass som efter andra världskriget kom hit för att jobba. Det är dessa människor som i dag kallas för den första generationens sverigefinländare. Efter dem har den andra och tredje generationens sverigefinländare vuxit upp i Sverige som svenskar men med finska rötter, språk och traditioner ofta väldigt närvarande i hemmiljön via föräldrar och/eller far-/morföräldrar.

– Men de nya generationerna av sverigefinnar har nya roller i samhället. I dag är sverigefinnarna inte bara arbetare utan de finns med i alla samhällsgrupper.

Utställningen, som visas inom ramen för kommunens arbete med finskt förvaltningsområde, baseras på intervjuer, bilder och berättelser.

Till den 30 november visas vandringsutställningen på biblioteket. Arvet har turnerat runt i Sverige sedan första premiärvisningen i Västerås 2011. 

Mer läsning

Annons