Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Asylsökande får inte använda förråden

Guldsmedshyttan. Asylsökande i Guldsmedshyttan får inte ha några förråd. De som har förråd måste tömma dem. Det har Migrationsverket bestämt.
– De ska inte ha mer än att de kan flytta på sig snabbt, säger Penti Pitkänen, boendeansvarig på Migrationsverket i Lindesberg, till tidningen Hem och hyra.

Annons

Det finns asylsökande på Granlidenplan i Guldsmedshyttan som har bott där i flera år, inte de få månader som tanken är. Tidningen Hem och hyra har pratat med Anna Galesian, vars familj har bott på Granlidenplan i sex år. De behöver ha ett förråd.

– Vi har julgran och julpynt, leksaker, pulka, sommarmöbler och kläder till vinter och sommar i förrådet. Om vi inte får ha det kvar vet jag inte var vi ska göra av grejerna. Och vi kan ju inte slänga och köpa nytt för varje årstid, säger hon.

Ingen brist

Det är inte brist på förråd som gör att Migrationsverket nu bestämt att de asylsökande inte får disponera några. Det finns minst 15 lediga förrådsutrymmen i källaren. Men trots att Migrationsverket, enligt tidningen, betalar hyra för förråden, så ska de alltså inte användas.

Tar reda på sakerna

Skälet är att när asylsökande får avslag och måste flytta så blir det upp till Migrationsverket att ta reda på grejerna som finns i förråden.

– Det kostar oss både tid och pengar att röja ur förråd. Det primära för oss är att ge asylsökande tak över huvudet och någonstans att laga mat, säger Penti Pitkänen.

Det är inte bara de asylsökande som är besvikna. Även permanentboende i Guldsmedshyttan har reagerat mot Migrationsverkets beslut.

– De står här på mötet och säger att de inte ska få ha mer än de 25 kilo de kan ta med på planet om de får avslag och ska åka hem. De säger att de bara är här i tre månader. Det existerar ju knappt inte att någon stannar så kort tid, säger Gun-Britt Fransson till tidningen Hem och hyra.

Mer läsning

Annons