Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Asylsökande ska få språkintroduktion

Tillflödet av asylsökande har halverats jämfört med förra året. Det berättade Henrik Kowalczyk från Migrationsverket i Lindesberg på torsdagsmorgonens Företagarfrukost.

Annons
Henrik Kowalczyk, biträdande enhetschef på Migrationsverket i Lindesberg.

Strax före jul märktes en avsevärd minskning. Många flyende Eritreaner kommer inte vidare från Libyen. Det är en av många orsaker.

– Prognoserna för hela Sverige är nedskrivna från 105 000 till 80 000 i år. Förra året kom 2 000 i veckan mot 1 000 i dagsläget, berättade Henrik Kowalczyk.

Hos Migrationsverket i Lindesberg ingår Nora och Ljusnarsberg medan Fellingsbro tillhör Örebro. I norra länert finns 1 700 asylplatser totalt, varav 650 lägenhetsplatser.

– Det som är på gång nu är att alla asylsökande ska erbjudas 40 timmars språkintroduktion i form av självstudier och vi ska jobba med att få ut asylsökande på praktikplatser uner prövningstiden, berättade Henrik Kowalczyk.

Det väckte frågor om vad 40 timmar kan göra för skillnad.

– Nu finns ingen alls, konstaterar Kowalczyk.

Handläggningstiden för en asylprövning till beslut är individuell, men i snitt ligger den nu på cirka ett år. Tidigare var det tre månader. Av hundra asylsökande får 80 uppehållstillstånd, men detta är också beroende på vilka grupper och länder det rör sig om. För ett par år sedan anlände många romer från Serbien. Där fick i stort sett alla återvända. För asylsökande från Syrien gäller motsatsen.

– Vi har hamnat på efterkälken på grund av tidigare stora mottagande, och det tar tid att utbilda nya handläggare, förklarar Henrik Kowalczyk de långa handläggningstiderna.

Nyligen tecknades tidsbegränsade avtal med tre tillfälliga boenden i Bredsjö, Sävsjön och Ramsberg. De tror inte Kowalczyk kommer att behöva utnyttjas som läget är nu. Däremot ska Ställdalen och Gusselby fortsätta att vara i drift.

Mer läsning

Annons