Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Återigen möjligt att riva Strandskolan

Ett tidigare beslut som upphävts gör att det återigen finns möjlighet att riva den gamla Strandskolan.
– Det är förfärligt oroande att kommunen är beredd att fortsätta demolera staden, säger museiintendent Ing-Marie Nilsson-Tarkkanen.

Annons
Många turer. Den senaste politiska förutsättningen gör att det återigen ges möjlighet att riva Strandskolan.

På kulturförvaltningen är det en nyhet att det gamla beslutet om att bevara Strandskolan inte gäller längre.

Lindesbergs fornminnes- och hembygdsförening känner heller inte till det.

– Blir en rivning åter aktuell kommer vi naturligtvis ta upp det i föreningen, säger ordförande Ingrid Nordmark.

Tog ett nytt beslut

Nybyggnation av lägenheter vid före detta Strandskolan skulle grundas på ett bevarande av den gamla skolbyggnaden. Det beslutade kommunstyrelsen så sent som före jul förra året. I juni i år tog kommunstyrelsen ett nytt beslut som upphäver det gamla.

Anledningen till detta nya beslut var att det tidigare inte följt ordalydelserna i förslaget från planerings- och utvecklingsutskottet. I beslutet från juni ingår inte stycket med att den gamla byggnaden ska bevaras.

Bostäder vid Strandskolan är prioriterat. Olika byggplaner har funnits sedan 2007. Inriktningen är att komma igång med projektet i slutet av detta år.

Har protesterat

Vid några tidigare tillfällen har rivning varit på tal och då har såväl hembygdsförening som Lindesbergs kulturförvaltning protesterat.

Det är de kommunala bolagen Tredingen Utveckling AB och Lindesbergsbostäder som jobbar med projektet.

Moderbolaget i kommunkoncernen Linde stadshus AB noterade vid sitt förra sammanträde att kommunen förutsättningslöst kan bygga om Strandskolan. Kommunchef Peter Bring är moderbolagets vd.

– Om det senare blir dags att söka för rivning av detta sista stenhus i Lindesberg, kommer det även att kontrolleras ur kulturhistoriskt perspektiv, anger styrelseprotokollet.

Bergslagens miljö- och byggförvaltning arbetar med detaljplanen. Så långt som till ett förslag har stadsarkitektkontoret inte kommit. Förberedelserna grundar sig på att den gamla skolbyggnaden skulle stå kvar.

Stadsarkitekt Peter Ljungné konstaterar allmänt att de förutsättningar som slutligen läggs fram ofta avgör hur detaljplanen blir utformad.

Mer läsning

Annons