Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avfall blir energi

En fördubblad arbetsyta, tillstånd att hantera fem gånger så mycket material och dessutom en satsning på bränsleflis. Det går bra för Lindesbergs återvinning AB, ett dotterbolag till Nora-Lindefrakt.

Annons
Mer utrymme. Här ska det bli dubbelt så mycket plast för sortering och lagring, berättar Thomas Matt på Lindebergs återvinning AB. I bakgrunden lastas en container med metallskrot för vidare befordran till ett stålverk.

Anledningen till att företaget expanderar såväl till yta som till verksamhet är enkel:

– Vi slog i taket. Vi hade tillstånd att hantera 10 000 ton om året och det räckte inte. Nu kan vi processa 50 000 ton vilket ger oss möjligheter för framtiden. Vi kan inte stanna på nuvarande nivå, annars blir vi omkörda, säger Thomas Matt, vd i företaget.

Vid mottagnings- och sorteringsanläggningen räckte inte nuvarande 7 000 kvad-ratmeter till. Ytan har fördubblats och förbereds nu för att ta emot restprodukter från industrier och näringsliv.

Privatpersoner

Även privatpersoner kan lämna trä, metall, plast och sly vid anläggningen.

– Men inget hushållsavfall och inget farligt avfall. Det har vi inte tillstånd eller kapacitet att ta hand om.

Återvinningsanläggningen i grusgropen bredvid riksvägen utanför Yxe fungerar främst som en sorteringscentral. Omkring 65 procent av det inkommande måste sorteras.

Små lass blir stora

En annan viktig del är transportoptimering. Enkelt uttryckt innebär det att små mängder samlas ihop till större lass innan de skickas vidare.

Till anläggningen levereras trävaror, metaller, wellpapp, fiberduk och andra material som efter sortering mals till olika former av energiråvara. Metallen och pappen säljs vidare och hamnar så småningom på stålverk och pappersbruk.

– Övrigt maler vi ned i olika fraktioner och det blir energiråvara för värme och elektricitet, bland annat i Strängnäs och Borlänge, berättar Thomas Matt.

Nya blandningar

Bolaget har nyligen fått tillstånd att tillverka 20 000 ton bränsleflis och förutom att använda sådant som kommer i retur från industrin, används skogsråvara.

– Vi kommer att prova fram nya blandningar av exempelvis trä och papper för att få nya produkter.

– Alla pannor är olika och vi tillverkar de fraktioner som kundernas pannor kräver.

Upp emot 1 000 kunder

Nora-Lindefrakt har mellan 900 och 1000 kunder i Bergslagen. Hos de flesta hämtas fyllda containrar med sorterat avfall, men en och annan kund kommer med egna släp.

Verksamheten omsätter i runda tal 23 miljoner kronor. Tio av dessa kommer från uthyrning av maskiner till branschkollegor utan egna krossar.

Mer läsning

Annons