Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avgifter i skolan ska ses över

Reglerna för möjligheten att ta ut avgifter i skolan har lättat på riksplanet. Därför kommer barn- och utbildningsnämnden se över hur en ny policy skulle kunna se ut i Lindesbergs kommun. Grunden är dock att det ska handla om frivilliga avgifter och att ingen ska stängas ute från aktiviteter.

Annons

Frågan kom upp när Lindeskolan inför resan till Auschwitz ville ta ut en avgift av varje elev som ska med.

– Vi i nämnden kom fram till att ja, det är möjligt, men under förutsättning att det är en frivillig avgift. Det ska inte vara avhängigt om man kan betala ifall man får följa med, säger nämndordförande Arnold Bengtsson (S).

I vissa fall

Grundtanken är att man kan ta ut en mindre avgift i vissa fall, och att det borde vara lämpligare att göra det i frivillig skolverksamhet än i grundskolan.

– Exempelvis ska man på högstadiet inte behöva betala något för sin miniräknare, medan det skulle kunna vara möjligt på gymnasiet, exemplifierar Bengtsson.

Den tidigare inriktningen att skolan ska vara avgiftsfri har tolkats lite olika på olika platser, är hans uppfattning. På somliga ställen har man varit helt restriktiv, medan man på andra håll har kunnat komma överens med föräldrar om en lämplig nivå.

Behov av policy

– Men att till exempel ta ut en månatlig avgift att använda till en utflykt, då har man passerat gränsen.

Behovet av en tydlig policy är därför stort.

Sedan handlar det om att lära sig att hantera den på ett lämpligt sätt och definiera vad exempelvis en ”mindre avgift” innebär.

Inte minst viktigt är också att nå ut till föräldrarna med vad som gäller, att det inte är något tvingande.

– Barn får inte komma i kläm för att vissa inte har råd. Därför måste vi också hitta bra sätt att hantera det rent praktiskt.

Mer läsning

Annons