Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avslutningsresa hanteras som skolk

Ingen elev beviljas ledigt. Den som ändå uteblir från undervisningen rapporteras till Centrala studiestödsnämnden, CSN. Det är Lindeskolans ståndpunkt inför den avslutningsresa till Turkiet som hundratalet elever i gymnasieskolans avgångsklasser tänker göra.

Annons
Saknar smidighet. – Det är synd att våra skolresor blivit så hajpade. Det här förekommer på andra skolor där det blir smidigare hanterat och utan efterräkningar, säger elevrådets ordförande Sofia Melin.

Därmed riskerar de elever som åker utan lov att få betala tillbaka sitt sista studiestöd från gymnasietiden.

– Vi är eniga i skolledningen och jobbar efter CSN:s riktlinjer. Att inte få ledigt och ändå utebli är ett skolkbeteende som ska rapporteras. Skolan måste stå upp för sin verksamhet, säger rektor Eva Boström.

Skärpta regler

Denna vecka åker den första klassen på en gemensam Turkietresa. Andra klasser åker senare. Elever har i varierande grad varit ute i god tid med att söka ledigt.

Sedan årsskiftet har CSN:s frånvaroregler skärpts avsevärt.

Naturvetenskapliga programmets trea började planera sin resa redan vid höstterminens start och tog upp frågan med skolledningen.

Diskuterade ni att resa efter skolavslutningen?

– Vi diskuterade alla möjligheter, men efter skolavslutningen ökar priserna. Dessutom börjar många sommarjobba direkt efter avslutningshelgen. Vi ville att det skulle vara så billigt som möjligt och att så många som möjligt skulle ha möjlighet att åka med, säger Sofia Melin.

Hon går i en av klasserna som planerat en resa och hon är elevrådets ordförande på Lindeskolan.

– Det jag säger gäller bara min klass. De andra klasserna vet jag inte hur de resonerat, säger Sofia.

Är skolans beslut förståeligt eller bara småaktigt?

– Det är förståeligt att följa regler, men det här hade gått att lösa. Det ska vara en individuell prövning när man söker ledigt enligt Skolverkets regler. Bland annat vilka studieresultat som uppnåtts. Vet man att det går att få ledigt anstränger man sig och då blir det en morot i studierna. Får man ett nej då, förstår man förmodligen varför.

Har ni funderat på eventuella återbetalningskrav av studiemedel?

– Då kommer vi att överklaga eftersom vi inte fått en korrekt individuell bedömning, säger Sofia Melin.

Mer läsning

Annons