Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnloppis efter bytardagen

Treåriga Vilma Karlkvist hann knappt komma innanför dörrarna till barnloppiset i församlingshemmet förrän hon såg vad hon ville ha. My little pony och ett rosa hus därtill. Mamma Stina var mer intresserad av kläder till den kommande vintern.

Annons
Fastnade. Treåriga Vilma Kalkvist fastnade för leksakerna, medan mamma tittade på vinterkläder.

Församlingens barnloppis fyller samma funktion som de sedan flera år nedlagda bytardagarna. Urvuxna, men hela och rena plagg finner en ny ägare. Leksaker som ägarna tappat intresset för eller barnvagnen som inte längre behövs. Saker som är dyra i nyinköp, men som kanske har många år kvar innan de är redo att kastas.

Plaggen går vidare

– Det är bra att saker kommer till användning. Riktigt små barn hinner ju inte slita ut plaggen, utan de kan gå vidare till andra, tycker Stina Karlkvist som var på jakt efter ett par vinterskor och en overall till dottern.

– Nu kan jag titta i lugn och ro, medan Vilma leker med hästen och huset. Jag vet var jag har henne, konstaterade hon.

Ett 30-tal försäljare fanns på plats i församlingshemmet och arrangörerna hade fått tacka nej till fler som ville in.

– Intresset är stort från både säljare och köpare. Det visar att det finns ett behov. Många som missade bytardagen i Nora har kommit hit istället, berättar församlingspedagog Jessica Eliasson som höll i trådarna.

Hjälper Östafrika

Den avgift på 100 kronor som varje försäljare fick ge för sin plats gav arrangörerna 3 000 kronor. Hälften skickas till de svältande i Östafrika, hälften till församlingens sociala stiftelse.

– Stiftelsen sköts av diakonerna som har kontakt med människor i Lindesberg som behöver hjälp.

Linde Bergslags församlings internationella grupp fanns också på plats med två bord.

– Vi säljer sådant som skänkts eller tillverkats för detta tillfäller, berättar Rose-Marie Eriksson och Anna-Liisa Söderlund som vid sitt bord hade allt från urvuxna babyklänningar till nystickade raggsockor. Det andra bordet var fyllt med skänkta leksaker.

De pengar internationella gruppen fick in på sin försäljning gick oavkortat till svältens offer.

Det var långa stunder svårt att ta sig fram bland borden med alla de saker som bjöds ut till försäljning.

Mer läsning

Annons