Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bäst i Sverige på uppföljning

Lasarettet i Lindesberg är Sverigebäst på att följa upp sina överviktsopererade patienter.

Annons

200 personer med övervikt opererades på Lindesbergs lasarett i fjol, och de allra flesta följs upp enligt konstens alla regler. Endast enstaka personer kommer inte till kontrollerna.

– Johan Ottosson, som sköter registret, jobbar hos oss så han vet vad som krävs. Men det handlar också om att vi hittat en modell för uppföljningen, säger verksamhetschef Zoltan Fülep.

Första återbesöket sker sex veckor efter operation. Då får patienten träffa en specialutbildad sjuksköterska. Efter sex månader är det dags för läkarbesök och när det gått ett år blir det åter besök hos sköterska, liksom ytterligare ett år senare. Därefter släpps patienten tillbaka till öppenvården.

Kontrollen handlar bland annat om tester för att se om patienten lider av näringsbrist, vitaminbrist och järnbrist.

– Det är en gedigen uppföljning som få andra patienter får. Men så ställer man ju till med en del ommöbleringar av tarmpaketet också vid operationen, så det är ju en del saker som kan hända.

Fülep berättar att man under innevarande år kommer att operera 150 patienter i Linde, möjligen fler om USÖ inte hinner sitt beting.

Landstinget opererar flest överviktspatienter per 100 000 invånare. Något fler kvinnor än män opereras.

Mer fakta om operationerna

Överviktoperationer har genomförts vid Lindesbergs lasarett sedan 2010. Då var betinget hundra patienter, medan man de två följande åren opererade 200 patienter per år.

Beslutet att inrätta ett överviktscentrum i Lindesberg hängde samman med lång kö bland överviktiga i länet som ville opereras. En kö som politikerna ville beta av och därför beslutades om satsningen i Lindesberg.

Mer läsning

Annons