Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bästa vännen blandras

Vart vi oss än i världen vänder är blandraser de vanligaste hundarna. Sedan kommer schäfern ofta på andra plats i Sverige. Så ser det ut även i Bergslagen med undantag av Hällefors kommun där jämthunden är vanligaste vovven efter vägkorsningarna.

Annons

Vid en slarvigt hastig rullning i Jordbruksverkets färska hundstatistik kommun för kommun blir det tydligt att där jaktutövandet är stort bland invånarna är jämthunden god tvåa efter blandraserna. Så är det exempelvis i Hällefors, liksom i Mora, andra Dalakommuner och i Härjedalen samt i Norrlandskommuner.

Blandraserna ohotade

Ur ett mänskligt klassperspektiv skulle det gå att misstänka att blandrashundarna inte duggar så tätt på lite fiiiinare ställen. Det är fel. Blandraserna toppar ohotade listorna även i Lidingö, Danderyd och på Ekerö.

Golden retriever kommer på tredjeplats i Hällefors och Ljusnarsberg, medan bronsplacering en går till Jack Russel terrier i Lindesberg och till cocker spaniel i Nora.

Labrador retriever och Jack Russel samt taxar och spaniel får numera hänföras tillsammans med golden till sällskapshundarna trots att de ursprungligen är jakthundar.

Noterbart är att även gråhundar och Hamiltonstövare, finsk spets och norsk älghund finns en hoper av i Hällefors och Ljusnarsberg, men inte i Nora och Lindesberg.

Pudelns kärna i statistiken är kanske frågan vad som är renrasigt eller blandras.

Där härskar i andra sammanhang utsorterad rasbiologi.

Porten till, att som hund bli intagen i de renas skara, synes nästintill lika trång som dörren till Riddarhuset.

Mer läsning

Annons