Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Berättelsen om Linde Energi

Nu finns berättelsen om Linde Energis första 100 år dokumenterad i bokform. I veckan släpptes boken Kraft i Bergslagen.– från 46 meters höjd.

Annons
Trots fallskärmen var det ett något kantstött exemplar av jubileumsboken Kraft i Bergslagen som de inbjudna gästerna först fick stifta bekantskap med. Uppdraget att släppa boken från den 46 meter höga ackumulatortanken gick till Anders Jansson och Kjell Karlkvist. Ovan gör de om släppet från fotovänligare höjd.

 – Det här är lokalhistoria. Det är viktigt för framtiden att man ser varifrån man härstammar, säger Anders Jansson, tekniker på fjärrvärmesidan och den som tillsammans med kollegan Kjell Karlkvist fick hedersuppdraget att släppa den fallskärmsförsedda boken från toppen av energibolagets gröna ackumulatortank.

– Jag har varit med och korrekturläst texterna om fjärrvärme och är med på bild när vi tar emot ett miljöpris 1999, säger Anders Jansson och även Kjell Karlkvist hittar sig själv på bild.

– Det har varit viktigt för mig att få med fotfolket, de som är ute på fältet och jobbar, säger Anders Erkman, journalist på NA, som fick uppdraget att skriva boken.

Sedan 2012 har han arbetat med boken från och till.

– Jag har skrivit den så att den ska vara enkel för alla att läsa. Jag har inte tänkt på ingenjörerna, utan på att den ska kunna läsas av folk med vardagliga jobb.

Greger Nilsson, styrelseordförande i Linde Energi, har varit drivande i arbetet med boken.

– För mig var det naturligt att vi skulle sammanfatta de 100 år som gått. Samtidigt får man inte förlora sig för mycket i historien, utan också se framåt.

Mer läsning

Annons