Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bergslagens lucia heter Matilda

Lotten föll på Matilda Asserholt, så det blir hon som får bära kronan vid de 60 framträdanden som väntar.

Annons
Ljusspridare. Under skyltsöndagen gick luciakandidaterna runt bland folk och spontansjöng här och där, samtidigt som de samlade pengar till Världens barn.

Det är Lions, med Lalle Lundin i spetsen, som arrangerar Bergslagens lucia. I år var det 14 som sökte, och efter sångprov och kort intervju valdes sju av dem ut. Varje tisdag i november har de övat med hjälp av kulturskolans sångpedagoger.

Lucia är ju förknippad med goda gärningar, så på skyltsöndagen gick de sju kandidaterna runt i värmande vita pälsjackor för att samla pengar till Världens barn. Här och där tog de upp en spontan sång, vilket de fick mycket uppskattning för.

Klockan fyra samlades bortåt hundra personer i Flugparken för att se vem som ska bära kronan. Flickorna drog varsin stor ihoprullad lott, och det var Matilda Asserholt som fick den med texten ”Lucia”.

– Jätteroligt! Alla vi sex systrar har ju alltid sjungit så flera av oss har varit med som tärnor. Men jag är den första som blir lucia. Jag vet att det är mycket jobb, men det tycker jag ska bli kul.

Dagarna innan luciadagen den 13:e väntar ett tufft program, då följet åker runt för att lysa upp och sprida glädje i vintermörkret. De besöker i första hand äldreboenden men också exempelvis pensionärsföreningar, arbetsplatser och Masugnen.

Mer läsning

Annons