Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bergslagsbröderna stöttar väntjänsten

I samband med väntjänstens årsmöte i församlingshemmet under torsdagen överlämnade Frimurarföreningen Bergslagsbröderna i Lindesberg 7 000 kronor från höstterminens insamlingar till väntjänsten.

Annons
Lokalt stöd.  Bergslagsbröderna Gunnar Gillman,  KG Johnsson och Lars-Göran Larsson  gav väntjänstens ordförande Harriet Sahlin ett välkommet bidrag.

Det är nästan lika mycket som föreningen, som på ideell basis hjälper äldre vid exempelvis läkarbesök, får i stöd av kommunen årligen. Det är 10 000 kronor. Väntjänstföreningen i Lindesberg verkar i Linde, Storå och Frövi.

– Våra medlemmar lade förra året ned 77 arbetsveckor eller 3 135 timmar, säger Tuula Marjeta.

Bergslagsbröderna i Lindesberg, med cirka 80 medlemmar, samlar vid varje möte in pengar från medlemmarna. Dessa delas sedan ut lokalt i Lindesberg, Nora eller Ljusnarsberg. De orter där föreningens frimurare är bosatta och verksamma.

– Centralt har orden under åren fått stora ekonomiska tillgångar genom donationer och försäljning av fastigheter. Via avkastning från stiftelser delar orden årligen ut cirka 50 miljoner kronor till bland annat forskning. Det är i samma storlek som Nobelstiftelsen, men mindre känt, säger Gunnar Gillman, ordförande i Bergslagsbröderna.

Frimurarföreningen i Lindesberg delar årligen ut cirka 15000 kronor lokalt. Tidigare har medel utdelats till angelägna ändamål även i Kopparberg, Nora och Fellingsbro. Vårterminens pengar 2014 gick till ensamkommande flyktingbarn i Lindesberg.

– Vi är ett 60-tal medlemmar i föreningem. Vi skulle behöva fler män och yngre medlemmar. Det är tungt att dra rullstolar, säger Harriet Sahlin Hellsing, som i torsdags för femte året valdes till ordförande för väntjänsten i Lindesberg.

Mer läsning

Annons