Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beslut om Mosebacke dröjer

Utredningen om Mosebackes framtid är fördröjd. Tidigast i maj kommer den redovisas. Därefter ska äldreboendets framtid avgöras.

Annons

Det var personalen som ville att det skulle göras en extern utredning angående behovet av äldreboendet i Vedevåg. Från början var det sagt att utredningen skulle vara klar till sista mars i år. Men det dröjer ytterligare en månad innan den ligger på bordet. Det stod klart på senaste socialnämnden.

Turbulens uppstod i höstas kring äldreboendet sedan alliansen uttalat en vilja att lägga ned Mosebacke medan oppositionen sade nej. Så småningom ändrade sig alliansen, och utredningen, som leds av Öhrlings, tillsattes. Involverade är personal, utvecklingsutskott och kommunstab liksom facket.

– Vi bedömer att nivån på antalet platser och fördelningen av dem inom äldreomsorgen är lagom. Men det kan ju vara något som vi missat som utredningen med sin erfarenhet ser, konstaterar såväl socialchef Bella Kronman som nämndordförande Christia Pettersson (C) som ser fram emot den färdiga rapporten.

Kort kötid

För övrigt var det länge sedan som kön till de särskilda boendeplatserna i äldreomsorgen var så kort som i dagsläget, vilket har sin förklaring i många dödsfall på senare tid bland kommunens äldre invånare.

Av kommunens invånare över 80 år är det cirka 20 procent som bor i särskilt boende, medan ytterligare knappt 20 procent har kommunal hemtjänst. Övriga klarar sig utan stöd från kommunens omsorg.

– De flesta av dem som behöver hjälp är äldre ensamstående, konstaterar Christina Pettersson.

Mer läsning

Annons