Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Besparingar väntarLindesbergs skolor

Nya besparingar väntar inom skolan i Lindesbergs kommun under nästa år. Det står klart efter att ramen för barn och utbildning minskats med drygt åtta miljoner kronor jämfört med i år.

Annons

– Alla verksamheter där vi kan spara blir drabbade, säger barn- och utbildningschef Kaj Söder. Förskolan, där vi har ett stort tryck på platser, kommer inte att beröras.

Grundskolans ram minskas med fem miljoner kronor, fritidshemmen får två miljoner kronor mindre, särskolan och förvaltningskontoret får en miljon kronor mindre vardera jämfört med 2011.

– Att vi vill spara mest inom grundskolan beror på att elevunderlaget fortsätter att minska, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Arnold Bengtsson (S).

Den senaste prognosen pekar på att grundskolan i Lindesbergs kommun fram till 2013 kommer att tappa hundra elever. Den siffran kan dock komma att förändras.

Totalt handlar det om en ramminskning på cirka två procent. Barn och utbildnings budgetram för 2012 ligger på 450 miljoner kronor.

– Lindeskolan kommer också att drabbas av besparingar eftersom vi där har ett prognostiserat underskott på 4,7 miljoner kronor för 2011, säger förvaltningschefen.

Nämnden har gett förvaltningen i uppdrag att jobba med ramar för de olika verksamheterna. Budgetprocessen fortsätter till i november. Den här gången vill politikerna ha förslag på besparingar så tidigt som möjligt.

Om några skolor kan bli nedläggningshotade är inte klart. Ramshyttans skola i Ramsberg och Rockhammars skola är de minsta. Båda har varit nedläggningshotade tidigare.

– Min bedömning är att om frågan väcks tror jag inte det finns politisk majoritet att lägga ned någon av dem, säger Arnold Bengtsson. 

Mer läsning

Annons