Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Biblioteket hotat igen

Åter råder ovisshet kring biblioteket i Ramsberg.Kyrkan har sagt upp hyreskontraktet med Lindesbergs kommun.

Annons
Mötesplats. Tina Allansson jobbar på biblioteket i Ramsberg och framhåller att det är den enda kravlösa mötesplatsen som finns.

Enligt gällande regler om offentliga lokaler måste Linde Bergslags församling bygga om lokalerna man hyr ut till kommunen för biblioteksverksam-heten i Ramsberg. Det rör sig om brandsäkerhet och handikappanpassning. Enligt kyrkans fastighetsansvarige Mats Svensson är det en investering på hundratusentals kronor.

Kyrkoherde Sören Trygg säger att det är för stora kostnader för församlingen.

– Redan i dag får vi in mindre i hyra än det kostar att ha biblioteket i våra lokaler, säger Trygg som beklagar situationen.

Hyreskontraktet är uppsagt och löper ut vid årsskiftet. Jonas Bernström (S) i kultur- och fritidsnämnden säger att man ska titta på alternativa lokaler.

– Ett bibliotek i Ramsberg är oerhört viktigt. Landsbygden måste leva om vi ska få folk att flytta hit. Turligt nog finns byskolan kvar, som möjligen kan bli ett alternativ. Det ska vi diskutera.

Nämndens

arbetsutskott har möte på tisdag och Bernström tror att frågan lyfts då.

Filialens föreståndare Tina Allansson känner viss oro.

– Ramsberg är i ett utsatt läge och har varit i många år med nedläggningar. Vi har kämpat länge för att bevara biblioteket. Vi hoppas på en lösning nu också.

Ramsbergs bibliotek

Redan 2006 var det nära att Ramsbergs bibliotek lades ner. Då räddades det av ett lokalt biblioteksråd.

År 2010 var det dags igen. Kommunens kulturförvaltning föreslog nedläggning och att ersätta verksamheten med besök av bokbussen. Ekonomiska skäl låg bakom.

Ramsbergsborna protesterade högljutt mot förslaget.

Linde Bergslags kyrkliga församling erbjöd sig hyra ut lokaler till kommunen. Detta skulle bli ett billigare alternativ för kommunen.

I januari 2012 flyttades biblioteksverksamheten in i nya lokaler.

Nu är det dags att utreda lokalfrågan igen.

Mer läsning

Annons