Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Biblioteket vänder blad och satsar nytt

Läsplattor och e-böcker samt en mötesplats och konsthall i bibliotekslokalerna. Det är ett par satsningar för att knyta nya och yngre besökare till huvudbiblioteket i Lindesberg.

Annons
Läsplatta.Bibliotekschef Karin Blomqvist och kultur- och fritids förvaltningschef Jan Holmquist konstaterar att det fungerar alldeles utmärkt att läsa en bok på de nya läsplattorna.

De finns i den handlingsplan som ska presenteras för kultur- och fritidsnämnden.

Ett par läsplattor finns redan inköpta. Först ska personalen lära sig att hantera dem, sedan ska det finnas möjlighet till lån.

En mötesplats för konst och kultur i ett utställningsrum på bibliotekets bottenvåning ut mot Kungsgatan ska göras klart under våren.

– Inom två, tre år beräknas 20-30 procent av allt läsande ske på läsplattor. Biblioteket måste hänga med för att knyta till sig nya och yngre besökare. Ungdomar är svårflörtade och vi tappar mest bland yngre män och pojkar, säger Jan Holmquist, tillförordnad förvaltningschef på kultur- och fritid.

Räcker det med två läsplattor?

– Hur många vi kan komma att behöva får vi se. Samtidigt förväntar jag mig att många skaffar egna, men bibliotekspersonalen måste lära sig att kunna hantera tekniken, säger Holmquist.

Det är dyrare för biblioteken att låna ut elektroniska än tryckta böcker. Vissa bibliotek i landet diskuterar avgifter eller begränsat antal lån.

I ett samarbete mellan biblioteken i Örebro län går det sedan några år tillbaka att låna elektroniska böcker till den egna läsplattan eller datorn.

Kommer det att finnas tillräckligt med pengar till e-bokslån om de växer stort?

– Det där är en olöst fråga, men de stora biblioteken och branschen får gå före och hitta en fungerande modell, säger Jan Holmquist.

 Mellan trappväggen och nuvarande tidskriftshylla och ut mot Kungsgatan ska en konsthall ges plats.

– Vi har så många konstnärer i kommunen. Här ska det finnas en bra plats att visa konst i och mötas på, säger bibliotekschef Karin Blomqvist.

Bibliotekspersonalen har satt 22 punkter på pränt för att utveckla huvudbiblioteket och att jobba fram en biblioteksplan. Det fick förvaltningen nämndens uppdrag att göra i höstas. Därefter kommer filialerna.

Jan Holmquist säger flera gånger att det är ”alldeles för mycket böcker” på den gamla typen bibliotek.

– Böckerna måste vara tillgängliga och det handlar om exponering, säger han.

Ska allt som finns stå i biblioteksrummets hyllor ser besökarna inte skogen för alla träd.

Dataspel, en ny internetplats, bildskärmar för att presentera egna arrangemang, skyltning och exponering, närvaro på nätet och att engagera besökarna på hemsidan med exempelvis enkäter är ytterligare några exempel ur handlingsplanen.

Mer läsning

Annons