Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Biblioteksflytt möts av hård kritik

Flytten av folkbiblioteket i Frövi är ett hot mot centrum och ett utestängande av de äldre och rörelsehindrade invånarna. Det menar ett flertal frövibor som opponerat sig mot flytten.

Annons
Utestängda. Framför allt oroar sig fröviborna för vad flytten av biblioteket kommer att innebära för den äldre delen av befolkningen, de som kanske inte kan ta sig ända bort till skolan.

På biblioteket i Frövi möts en handfull invånare för att diskutera den stundande flytten. Där finns ordföranden för PRO i Frövi, Claes Lindnér, representerad liksom ordföranden för Positiva Frövi, Cay Norén. Men där finns även hängivna biblioteksbesökare närvarande. De har alla en sak gemensamt; en stark motvilja mot beslutet att flytta biblioteket i centrum upp till skolans lokaler.

– Det här kan inte få hända, det är så mycket som skulle gå förlorat då, säger Birgitta Holm, frövibo och flitig biblioteksbesökare.

De räknar upp flera skäl till sitt motstånd.

– En sådan här flytt skulle stänga ute en stor del av befolkningen, alla med rullator eller de som inte är tillräckligt rörliga för att ta sig så långt som till skolan, säger Birgitta Holm.

– En anledning till att vi motsätter oss flytten är avståndet, även om jag själv är relativt rörlig så är det inte alla som kan ta sig så långt bort från centrum och uppför backen dit, fyller Cay Norén i.

De oroar sig också för vad det kommer innebära för centrum.

– I Frövi har vi ett samlat centrum. Det är till gagn för alla att man når allt härifrån; vårdcentralen, stationen, butikerna, apoteket, banken, restaurangerna och biblioteket, säger Cay Norén.

Man är rädd att en biblioteksflytt hotar den sammanhållningen.

– Varför ska man slå sönder ett fungerande centrum, frågar sig Claes Lindnér och ger sig själv ett möjligt svar:

– Kanske är det för att vi är en så liten ort att man inte bryr sig.

De tror att det kan få konsekvenser även för de andra delarna av centrum.

– Frövi har hittills varit förskonade från butiksdöden. En flytt innebär att det i allafall blir tomma fönster i den här lokalen och det kommer också innebära att mindre folk rör sig i centrum, säger Cay Norén.

I huvudsak är det alltså lokaliseringen av det nya biblioteket som de motsätter sig, samtidigt har de även en del invändningar emot den ekonomiska aspekten.

– De har beräknat att man kommer spara ungefär 100 000 kronor om året på den här flytten, men då har de inte räknat på vad det kommer kosta att iordningställa de nya bibliotekslokalerna på skolan, säger Cay Norén.

– I förhållande till de investeringarna som krävs då är nog de här 100 000 kronorna om året rätt små, fortsätter han.

När de nåddes av informationen om flytten av biblioteket var beslutet redan fattat. Ändå gjorde de en protestlistan och lyckades samla in 300 namnunderskrifter på stan och ytterligare 200 på Facebook.

– Det tyder ändå på något och det borde ha en viss betydelse vad folk tycker, säger Claes Lindnér.

Läs mer i dagens papperstidning.

Mer läsning

Annons