Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bilder, dikter och berättande visas på Masugnen

På måndagen var det vernissage på Masugnen. Elever på SFI visade sina foton, dikter och berättelser. Och så två färgstarka tavlor som de målat i grupp.

Annons
Fullt hus. Elever från andra klasser på SFI kom till vernissagen. På väggen rullade ett bildspel med naturfoton som eleverna tagit, samt bilder från projektets gång.

På SFI, svenska för invandrare, går cirka 130 elever som fått asyl i Sverige. Ett 40-tal av dem har under hösten jobbat med konstprojektet tillsammans med lärarna Elisabet Järlstam och Satu Droudi.

–Det är första gången vi gör något sådant, berättar Satu.

Inför valet var temat demokrati, och det var något som intresserade och engagerade eleverna.

– När det var avslutat funderade vi på vad som kan engagera. Vi kom fram till att vi skulle jobba med skönlitteratur och bild.

De fick besök av poeten Arne Johnsson som läste, analyserade och inspirerade.

Biblioteket blev en viktig samarbetspartner. Det finns flera böcker som skrivits om till en enklare form, bland annat Ondskan och Stolthet och fördom.

– Eleverna har jobbat utifrån sin egen nivå. Några har varit här flera år, medan andra kom för bara några månader sedan, säger Satu Droudi.

En av eleverna, Mulugeta Beraki, är konstnär från Eritrea. Han har väglett klasserna i måleri. Och nu visas två tavlor som de gjort gemensamt i grupper. Ett par av Mulugetas egna verk finns också på plats.

Inspiratörer. Elisabet Järlstam, Mulugeta Beraki och Satu Droudi har hållit i trådarna för konstprojektet.
Anna Järlstam och Mahmoud Shawish i samspråk.

Mer läsning

Annons