Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

BKT-beslut överklagat

Överskred direktionen för Bergslagens kommunalteknik sina befogenheter när den beslutade om personalneddragningar inom gata, park, idrott och lokalvård? Den frågan blir nu ett ärende för Förvaltningsrätten i Karlstad att titta närmare på.

Annons

– Ett tiotal anställda inom BKT har valt att gemensamt överklaga BKT:s beslut, säger Clas Hellsing, som är ombud för de anställda. Överklagandet skickades iväg för några dagar sedan.

I förbundsordningen finns bland annat en paragraf som säger att förändringar av större vikt ska förankras i respektive värdkommun.

Regelbunden samrådan

En annan paragraf säger att förbundet regelbundet ska samråda med företrädare för kommunstyrelserna i medlemskommunerna. En tredje paragraf säger att förbundet ska informera medlemmarna om principiella händelser eller händelser av vikt för medlemskommunerna.

– Mina uppdragsgivare anser inte att det framgår med tydlighet i förbundsordningen om BKT:s direktion har den befogenhet den anser sig ha. Direktionen har fattat omfattande beslut som leder till stora omställningar utan att ha berett värdkommunerna tid och underlag att noggrant se över vilka konsekvenser detta får för kommunalförbundet.

Inte fått yttra sig

I överklagan skriver de anställda att representanter för Lindesbergs kommun var med vid mötet med BKT-direktionen. Men övriga tre värdkommuner, Hällefors, Ljusnarsberg och Nora, har inte fått tillfälle att yttra sig över de föreslagna förändringarna.

– Vi tycker att BKT borde ha skickat ut ärendet på en remissrunda till alla värdkommuner innan beslut fattats.

Förvaltningsrätten i Karlstad väntas ta ställning till överklagandet tidigast i början av hösten.

Mer läsning

Annons