Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blivande klubbhusangripet av mögel

IFK Lindesbergs blivande klubbhus i fritidsbyn är hårt angripet av mögel. Tak och väggar i flera rum har omfattande fuktskador.

Annons
Mögeltillväxt. Fuktskadorna är omfattande i en del av utrymmena i det blivande klubbhuset. Samtliga angripna takskivor kommer att rivas.        BILD: INGVAR SVENSSON

– Det här var inte trevligt, säger Leif Pehrson, miljöinspektör vid Bergslagens miljö- och byggförvaltning, när han får se några bilder från klubbhuset. Det är Arbetsmiljöverket, som handhar den här typen av ärenden. Det bör titta på det här och ställa krav.

Ett antal långtidsarbetslösa inom programmet Jobb- och utvecklingsgarantins tredje fas sysselsätts med att renovera och bygga om Lindeskolans gamla M-hus till klubbstuga.

Haft symptom

Det är arbetsmarknadsenheten vid Masugnen utvecklings AB i Lindesberg som driver projektet i samverkan med IFK.

Flera av de långtidsarbetslösa är oroliga för att de ska bli sjuka av fuktskadorna. Några av dem har haft symptom som de tror kan ha ett samband med möglet. Men ingen vill tala öppet om sin oro i rädsla av att bli helt utan sysselsättning.

– Vi vill ha besked om det är farligt att jobba under de här omständigheterna, säger en av dem. Hittills har vi inte fått några svar på våra frågor.

Kemisk reaktion

Enligt Leif Pehrson är fuktskadorna följden av en kemisk reaktion mellan byggmaterial och fukthalt. Oftast brukar dessa reaktioner vara luktlösa.

– Det finns tre parametrar som utvecklar mögel, säger miljöinspektören. Dessa är tillgång till organiskt material, gynnsam temperatur och fukt.

Mycket mögel

Miljöinspektören menar att det finns en risk att det blir så mycket mögel i klubbhuset att det inte går att använda. Det går exempelvis inte att måla över fuktskadorna. Då kommer de tillbaka. I stället måste man titta på varifrån fukten kommer och sedan diskutera vilka åtgärder som är lämpliga att vidta.

Mer läsning

Annons