Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

BMB-chefen lovar bad på Loppholmarna 2012

Sjöbottnen vid Loppholmarna ska muddras och vattnet ska renas med en damm, så att ett bad kan bli klart till sommaren 2012.Det är planen som nu kan ritas upp utifrån de undersökningar som gjorts.

Annons

– Vårt huvuduppdrag är att få till ett bad, men det är ett komplicerat pussel, säger Mats Larsson, chef på Bergslagens miljö- och byggförvaltning, BMB.

I fredags hade hölls ett möte med de tre konsulter som tagit fram underlag för hur man ska kunna gå vidare.

Problem med dagvatten

En har tittat på problemet med att dagvattnet från bebyggelsen förstör vattenkvaliten. Detta planerar man nu att åtgärda med en reningsdamm vid åmynningen. På den avgränsande vallen som byggs ska det bli en gångväg över till holmen.

En konsultfirma gjorde i vintras mätningar på botten utanför stranden och konstaterade att det är tio meter djup dy på sina ställen. Man bedömer att muddringen kan göras genom att dyn sugs upp och pumpas en kilometer till ett ängsområde på västra sidan av sjön.

– Där blir slammet till jord och gödning och ger en viss markhöjning, förklarar Mats Larsson.

Han lägger dock in en brasklapp om att det inte är säkert klarlagt än om dyn innehåller några föroreningar.

Den tredje funktionen BMB tagit konsulthjälp till är underlag till nödvändiga skrivelser såsom ansökningar och miljökonsekvensbeskrivning.

Två miljoner

Dessa arbeten ska göras nästa år, och för det begär Mats Larsson ett anslag på två miljoner kronor.

– Sedan kommer vi att behöva mer pengar för att utveckla Loppholmarna till ett fint område. Det handlar om belysning, omklädningshytter, grillplatser med mera. Vi ska ta in önskemål från bland annat Arenabolaget.

– Och sommaren 2012 finns ett bad på Loppholmarna.

Mer läsning

Annons