Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bo har skrivit en ny kuslig bok om mord i Munkhyttan

Nu har den mycket hembygdsintresserade Bo Källström skrivit boken ”Morden i Munkhyttan och Skvatthammarshult”. Det är en kuslig och tragisk historia där Johan August Ståhl dödade sina tre barn och sen sig själv en septemberdag 1928.

Annons
Ny bok. Nu har Bo skrivit en bok om morden i Munkhyttan. Det blir hans andra bok, den första handlar om Furuhäll där han bor.

Det var inte tänkt att bli en bok, berättar Bo Källström hemma vid rumsbordet i Furuhäll där väggarna pryds av tavlor som hans hustru Evonne Källström målat.

– Men det var så mycket dokument att jag inte kunde låta bli, förklarar han.

Mordhistorien har fängslat honom. Inte minst för att det var hans egen mor Greta Johansson, då 15 år, som hittade Ståhl dödligt självskadad och två av hans barn mördade i Skvatthammarshult, ett par kilometer från Munkhyttan där hon gick i skolan. Hon skrev ned sina upplevelser långt senare och det är bara ett av alla dokument som finns med i boken.

– Vissa dokument har aldrig tidigare varit publicerade, berättar Bo som jobbat ett år med boken, sammanställt mängder med tidningsklipp, förhörsprotokoll, bouppteckning, bilder och brev. Däribland två brev som Ståhl skrev natten före morden. Bo berättar också om torpen och människorna runt Munkhyttan.

Det här är inte hans första bok, han har också skrivit en om Furuhäll, huset han bor i. Han flyttade dit 1946 med sin mor och sina bröder.

Bo Källström är väldigt intresserad av historia och hembygden.

– I skolan när vi skulle skriva uppsats höll jag mig till historia för jag hade dålig fantasi, berättar han lite klurigt.

Själv beskriver sig Bo som positiv och uthållig.

– Jag värdesätter småsaker och hänger inte upp mig på saker som inte har någon betydelse.

Han tycker om djur och

natur och är konservativ i den bemärkelsen att han vill bevara det gamla.

– Gamla föremål som kan berätta en historia är väldigt intressant, förklarar han.

Bo har många äldre föremål, bland annat ett stort stycke järn från en hytta i närheten, en pinnharv han använt med bilen som dragare, och en träskida som han själv gjorde som ung. Dasset på gården är 100 år gammalt och det ganska udda formade växthuset har han byggt. Social och lätt för att ta kontakt med folk är också en egenskap han lyfter fram. Och han har märkt att han blivit allt mer social, medan han jobbat med böckerna där han intervjuat och pratat med många människor.

Dessutom har han gjort den smått omänskliga prestationen 33 Vasalopp, 33 Stockholms maraton och nu det 34:e Lidingöloppet.

– Och jag har orienterat nästan hela livet, berättar han och visar en statistisk kurva genom åren och alla lopp han avverkat.

Mer läsning

Annons