Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bokkaféerna – nära femton år av berättande

– Idén kom i slutet på 90-talet så det är snudd på 15 år vi har hållt på nu, säger Arne Johnsson som tillsammans med Per Andersson håller i trådarna till bibliotekets bokkaféer.

Annons

– Vi började i liten skala men sedan har det växt gradvis, säger han.

I dag drar kaféerna ett dryga femtiotalet åhörare, en siffra som ökar stadigt, enligt Arne Johnsson.

– De som kommer är de som har möjlighet att komma ifrån en förmiddag. Ofta är de äldre som har slutat jobba, men det är många andra också. Jag har hört dem som säger att de längtar till pensionen så att de kan komma hit, berättar Arne Johnsson.

Oftast är det han och Per Andersson som leder det dryga timmen långa bokkaféet. Ibland ligger det mycket förberedelser bakom, ibland är det snarare improviserat.

– Ofta är det ett tillfälligheternas spel, säger Per Andersson som drog ner skratt när han inledde dagens kafé med att läsa ur Slawomir Mrozeks Beska humoresker.

– Den hittade jag när jag var nere i källarmagasinet häromdagen, berättar han.

Tanken är att blanda gammalt med nyutgivet, och kanske ge böcker ett nytt liv, berättar Arne Johnsson. Genomslaget för en bok de pratat om kan vissa gånger märkas på utlånen.

– Idén bakom bokkafeérna är att vi har jobbat så länge att vi har kunskaperna för att på ett lättsamt sätt kunna associera oss fram. Så att fylla en timme är ingen konst, säger Arne Johnsson.

Mer läsning

Annons