Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Boksläpp och teater i Stripa

För Erik Lindströms nya bok blev det ett boksläpp i bokstavlig bemärkelse. På söndagen fick boken åka linbana ner från laven vid Stripa gruva.

Annons
En nyinköpt cykel rönte stor uppmärksamhet i föreställningen ”Dagen innan den stora strejken i Stripa”.

För ett par år sedan väcktes förslaget att skriva en bok för barn om gamla tiders gruvnäring och samhällsliv. Nu är förslaget verklighet. Under kulturarvsdagen vid Stripa gruva i går släpptes boken ”Linus och Gruvfrun i Stripa” som har skrivits av Ramsbergsförfattaren Erik Lindström och illustrerats av Olof Hällqvist från Nora.

Boken börjar i nutid och går sedan bakåt i historien. Det handlar om Linus som är och hälsar på hos sin mormor och morfar i Stripa.

– Han har också en chattkompis som heter Rosa som dyker upp lite då och då, berättar Erik Lindström som har försökt att skriva boken på ett sätt som ska tilltala barn av idag.

Linus hamnar i gruvan tillsammans med gruvfrun och för att ta sig uppåt måste han lösa vissa uppgifter.

Handlingen är uppbyggd kring viktiga år i gruvans historia, som till exempel uppfinningen Svenssons ränna, strejken 1925 och nedläggningen.

Men den handlar inte bara om själva gruvan utan också om hur folk runtomkring levde på den här tiden.

Boken är skriven på uppdrag av föreningen Larsbo Kalk och Stripa gruvas vänner, och de hade ordnat ett något annorlunda boksläpp. Boken fick åka linbana från gruvlaven ner på marken där föreningens ordförande Johnny Olsson stod och tog emot den.

Föreningens förhoppning är att boken ska användas i skolundervisningen i trakterna.

– Vi hade tänkt att göra en lärarhandledning till, men pengarna räckte inte, säger Johnny Olsson som hoppas att en sådan kan tas fram så småningom.

Under kulturarvsdagen visades också Alf Mossbergs föreställning ”Dagen innan den stora strejken i Stripa”. Handlingen utspelade sig 1925 då gruvarbetarna i Stripa gick i strejk för att få bättre betalt.

150 personer betalade entré den här dagen och de kunde även se utställningar och en musikinstallation av Maja Karlsson.

Johnny Olsson tog emot boken, som var i något förstorad version, när den hade åkt linbanan uppifrån laven.
Christer Ruteskog sjöng och spelade under föreställningen som lockade stor publik.

Mer läsning

Annons