Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bolag kan bryta mot kommunallagen

Lindesbergs kommun, tillsammans med Ljusnarsberg, Nora och Storfors samt Bergslagens Sparbank planerar att starta ett gemensamt riskkapitalbolag. Det hävdar professorn i förvaltningsrätt Olle Lundin kan vara i strid mot kommunallagen.

Annons

– Skulle det visa sig vara så är jag beredd på att ta strid, säger Andres Ceder (S) kommunstyrelsens ordförande i Lindesberg.

Under onsdagen uppmärksammade Sveriges Radios Ekot  att fler kommuner har engagemang i riskkapitalbolag och andra planerar att starta sådan verksamhet. Lindesbergs kommun togs upp som ett exempel i sammanhanget. Olle Lundin vid Uppsala universitet redovisade sin uppfattning att  man då är ute i en verksamhet som kommunallagen inte tillåter.

Redan i fjol väcktes idén av Bergslagens Sparbank på ett samarbete med kommunerna i bankens verksamhetsområde.

Syftet är att underlätta för småföretag vid utveckling, nyföretagande och generationsskiften.

Kommunerna skulle vara delägare och banken enskilt största ägare. I höst ska parterna jobba vidare med initiativet.

En del i bakgrunden är hårdare regler för bankernas riskbedömningar. Ett tänkt riskkapitalbolag ska ha marknadsmässiga lånevillkor, men tillåtas ta lite större risk än banken får göra i sin kreditprövning.

– Det här är ytterligare ett typiskt exempel på något som slår mot småföretag och landsbygd. De stora har alltid pengar, säger Ceder.

Så långt man i Lindesbergs kommun har kontrollerat så strider inte Bergslagsupplägget med lagen.

– Det finns redan sådana här bolag och ett av exemplen som nämnts som kan strida mot kommunallagen är ett kommunalt riskkapitalbolag som går in och köper aktier i bolagen. Det är något helt annat än vad vi planerar, säger Anders Ceder.

Mer läsning

Annons