Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borgerlig vigsel ska vara gratis

800 kronor ville den ena ha, den andra nöjde sig med 700 när ett Lindesbergspar ville gifta sig borgerligt.Men det är förbjudet att ta betalt enligt länsstyrelsen som är huvudman för vigselförrättarna. Nu har kommunchefen tagit tag i frågan.

Annons
Dyrt eller gratis. Vissa borgerliga vigselförrättare begär ersättning av brudparen. Förbjudet säger länsstyrelsen.

En vigsel vid sjön ville paret ha, och ringde för att boka med en borgerlig vigselförrättare.

– Båda jag pratade med ville ha betalt, den ena 800, den andra 700, berättar paret som vill vara anonyma.

– Vi har bekanta som gift sig i andra kommuner och det har inte kostat någonting.

En koll med länsstyrelsen gav svart på vitt: Det är förbjudet för vigselförrättarna att ta betalt för sina tjänster. De får ersättning från länsstyrelsen med 110 kronor per vigsel.

Länsstyrelsen i Stockholms län har fått signaler om att vissa ändå försöker få ut pengar, eller ibland presenter, av brudparen. Därför har myndigheten gjort en tillsyn för att stoppa de vigselförrättare som bryter mot reglerna.

Länsstyrelsen i Örebro har inte gjort något liknande.

– Vi har inte fått in någon skriftlig anmälan, men får vi det kan vi göra en tillsyn, säger juristen Anna Mia Johansson.

– Vi vet att det finns åsikter om att ersättningen är låg, och den har ju varit densamma sedan mitten av 1980-talet.

I Lindesberg har det blivit turbulent kring vigselförrättarna.

Anna Lindberg är en av de fyra som har förordnandet i Lindesberg.

– Jag har haft detta i fem år, och jag brukar ta 700 kronor som jag tar upp i min deklaration. Uppdraget innebär ju en del omkostnader, bland annat finns ingen lokal att använda så det står jag för när det behövs.

– Jag vet att det är gratis i vissa kommuner, i andra får vigselförrättaren betalt av kommunen. I vissa kommuner tar man ut avgift av personer som inte är invånare där. Det blir bra att vi får ett möte om det här.

Den 1 september ska kommunchefen Christer Lenke ha ett möte med de fyra som har förordnandet. Målet är att komma fram till en gemensam hållning.

– Ingen skugga ska falla över våra vigselförrättare. Den felaktiga informationen om att det är okej att ta betalt har de fått från tidigare kommunledning. Det är ytterst beklagligt.

Christer Lenke säger att han förstått att det finns kommuner som arvoderar sina vigselförrättare, men att det inte är en väg som Lindesbergs kommun har tänkt att gå.

Att söka en överenskommelse med grannkommuner om att ha ett likadant förhållningssätt hos alla finns heller inga tankar på.

– Kommunens roll är endast att ta emot ansökan och lämna rekommendationer till länsstyrelsen.

Så blir du vigselförrättare

Vem som helst kan ansöka om att få vara borgerlig vigselförrättare. Kommunstyrelsen föreslår sedan vigselförrätare till länsstyrelsen som ger förordnandet. Länsstyrelsen betalar ut ersättning: 110 kronor per vigsel.

För att utses till vigselförrättare ska en ansökan skickas till kommunen med personuppgifter och motivering. Ansökan ska först godkännans av kommunstyrelsen som i sin tur skickar ansökan till Länsstyrelsen för slutgiltigt godkännande.

I Lindesbergs kommun finns fyra borgerliga vigselförrättare. Det finns ingen lokal avsedd för vigslar.

Mer läsning

Annons