Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brist på vårdplatser i norra länsdelen

Lindesbergs lasarett har under året haft problem med att färdigbehandlade, äldre patienter blir kvar på sjukhuset i stället för att hämtas hem till sina äldreboenden. Anledningen till att kommunerna inte har hämtat hem patienterna är för att de inte har någon plats för dem. 

Annons
Lindesbergs lasarett. Kommunerna i norra länsdelen har haft svårt att hämta hem färdigbehandlade patienter till äldreboendena på grund av platsbrist.

Vårdplatssituationen har länge varit bekymmersam på Lindesbergs lasarett. Under våren har flera möten hållits för att komma till bukt med problemen.

– Akutmottagningen och avdelningarna blir överbelastade och när färdigbehandlade patienter blir kvar innebär det fel vårdnivå då någon annan är i behov av platsen, säger Per-Olof Larsson, tillförordnad sjukhusdirektör på Lindesbergs lasarett.

Färdigbehandlade patienter får ligga kvar i fem dagar innan landstinget börjar ta betalt. Därefter kostar de kommunerna 4 341 kronor per dygn.

Den kommun i norra läsdelen som har haft svårast att ta hem färdigbehandlade patienter är Ljusnarsberg. Hittills i år har elva patienter legat kvar på sjukhuset efter att de har skrivits ut. Totalt handlar det om 113 vårddygn som har kostat Ljusnarsbergs kommun 492 323 kronor.

– Det var en topp vid årsskiftet, det fanns helt enkelt ingenstans att göra av patienterna, säger Charlotte Dahlbom, socialchef, Ljusnarsbergs kommun.

De andra kommunerna i norra länsdelen har haft liknande problem, och man har därför börjat samarbeta kommunerna emellan.

– Vi har bland annat köpt korttidsplatser av Lindesbergs kommun när de har haft platser över, säger Charlotte Dahlbom.

Man har tittat på möjligheten att utöka antalet korttidsboenden, men det är en långsiktig plan och ingenting som kommer att hända inom den närmaste framtiden.

– Det kommer att bli fler äldre de närmaste tio åren, vi väntar oss en topp runt år 2019 och då kommer vi att behöva fler korttidsboenden.

Tills dess kommer man att fortsätta att samarbeta med de andra närliggande kommunerna och lösa varje topp när den kommer.

Även Nora kommun har tvingats köpa platser i Lindesberg. Där har problemen varit som störst under våren.

– För att få plats behöver någon flytta eller avlida, och det är det ingen som har gjort. Därför har det blivit totalstopp, säger Mona Forsberg, socialchef, Nora kommun.

I Hällefors har man haft problem med korttidsplatser efter att man har renoverat och gjort om tidigare delade rum till enkelrum.

Efter vårens möten mellan Lindesbergs lasarett och kommunerna i norra länsdelen märker Per-Olof Larsson ändå en förbättring.

– Vi har ett bra samarbete nu, kommunerna gör allt de kan för att ta hem de färdigbehandlade patienterna så fort som möjligt, säger han.

Mer läsning

Annons