Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bristande rutiner ochsäkerhet på Granhult

Socialstyrelsen anser att rutinerna och säkerheten på behandlingshemmet Granhult brister. Helt oacceptabelt, menar Socialstyrelsen. Kritiken framförs i den utredning som gjorts efter överfallet på vårdaren Martin Englund.

Annons

Det var efter ett bråk på den öppna avdelningen som vikarien Martin Englund slogs medvetslös av en 18-årig intagen. Englund slogs upprepade gånger i huvudet med en tung vas.

Han blev svårt skadad och ett tag var det osäkert om han skulle överleva.

”Helt oacceptabelt”Överfallet har tidigare utretts av Arbetsmiljöverket samt Statens institutionsstyrelse, Sis, som driver behandlingshemmet.

Den kritik som Socialstyrelsen riktar mot Granhult liknar i stort den som framfördes i Sis egna utredning.

Socialstyrelsen listar flera punkter där man anser att det brister:

Skriftliga säkerhetsrutiner saknas inom vissa områden. Kunskapen om rutinerna varierar bland personalen. ”Helt oacceptabelt” är Socialstyrelsens slutsats om säkerheten.

Endast en del av personalen har fått gå en säkerhets- och självförsvarsutbildning. Eftersom Granhult regelbundet anlitar vikarier så finns inte samma kunskap inom hela personalkåren.

Bara ett fåtal i personalen är utbildade i den tolvstegsbehandling med inslag av kognitiv beteendeterapi som man bedriver.

Det gick inte att följa vilka bedömningar som hade gjorts om 18-åringen.

Behandlingshemmet visste för lite om 18-åringens våldsamma bakgrund. Det fanns information att tillgå. Granhult borde inte ha missat den.

Miljön måste bli säkerSocialstyrelsens beslut mynnar ut i att ledningen måste se till att miljön blir säker för både personal och intagna. Vården ska anpassas för den enskildes behov och personal med lämplig utbildning och erfarenhet måste finnas där.

Slutligen måste vården av de intagna dokumenteras bättre.

Granhults föreståndare Kenneth Augustsson känner igen kritiken från de tidigare utredningarna. Han säger att man sedan händelsen har jobbat med att komma tillrätta med bristerna.

– En helt ny organisation kommer att tas i bruk den 17 januari. Utöver det har vi bland annat rekryterat ny personal med tolvstegskompetens. Vi har även försökt minimera antalet vikariat, säger Augustsson.

Bakgrund

18-åringen hade i februari misshandlat en annan vårdare på Granhult.

Trots det fick han komma tillbaka efter en tid.

Den 25 april slog han ned Martin Englund. Överfallet inträffade på den öppna avdelningen, dit 18-åringen nyligen blivit överflyttad.

Han dömdes i somras till tre års fängelse för mordförsök, våld och hot mot tjänsteman.

Granhult tar emot unga män med allvarliga missbruksproblem. Från den 17 januari kommer det att finnas tolv platser där.

Mer läsning

Annons