Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brott kan ha pågått under minst fem år

Under de två senaste åren misstänks chefen ha handlat varor åt sig själv för cirka en halv miljon kronor med kommunens pengar. En utökad granskning visar att de misstänkta bedrägerierna sträcker sig tillbaka till 2007.

Annons

Längre än så har kommunens ekonomiavdelning inte gått. Varje faktura på varor som tjänstemannen tagit ut har kontrollerats om det är varor som gått in i den kommunala verksamheten eller ej.

De misstänkta bedrägerierna har ökat i omfattning över tid.

– 2007 och 2008 rör sig om mindre än hälften av beloppet för 2009–2010, säger kommunstyrelsens vice ordförande Irja Gustavson (S).

Rättslig prövning

Om kommunen ska fortsätta granskningen ytterligare bakåt i tid har man inte tagit ställning till.

– Prio ett, och i samråd med polis och åklagare, har varit att så snart som möjligt få till den rättsliga prövningen, säger Gustavsson.

Enligt kommunledningen finns allt underlag framme som anger vilka varor som tagits ut, vem som gjort det och att de inte gått till den kommunala verksamheten.

– Jag kan inte se att det behöver ta någon tid alls för en åklagare att gå vidare, säger Gustavsson.

Sedan misstanken mot chefen väcktes i samband med julhelgen har en extern revisor granskat kommunens rutiner för fakturahantering och lämnat förslag på förbättringar.

– Ekonomiavdelningen jobbar med att förändra kommunens rutiner och utbildningsdagar för all personal är bokade, säger Irja Gustavsson. Det kan också komma att innebära att det blir färre personer än i dag som får beställa varor och attestera fakturor.

Mat och elektronik

De misstänkta bedrägerierna har gått till så att chefen plockat ut varor som medarbetare sedan mottagningsattesterat.

Det har rört sig om livsmedel, förbrukningsvaror och hushållsaprylar men också möbler och elektronik.

Det finns inget mönster på att ett fåtal medarbetare fått mottagningsattestera och därmed finns i dagsläget inga misstankar om eventuella medhjälpare.

Mer läsning

Annons