Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bryggare stöttar film i Bergslagen

I flera år har manusförfattaren och regissören Johanna Ställberg försökt få Lindesbergs kommun intresserad av filmprojektet Eldalek. Det har gått trögt.

Annons
Förstapris. Stripabryggeriet har instiftat ett kulturpris. Det första fick filmmakaren Johanna Ställberg och hennes filmprojekt Eldalek ta emot av Thomas Rydén i lördags kväll. Foto: Michael Landberg

– Det har varit svårt att få lokal förankring. Mitt intryck är att tjänstemän och politiker inte förstår vad vi håller på med, säger Johanna Ställberg.

Hennes mål är att filmen ”Eldalek” spelas in i Lindesberg. Det är en långfilm i fantasygenren som bottnar i Bergslagsbygd och historia med fokus på 1850-talet. Förra året spelades en filmtrailer in i Rockhammar.

– Eftersom jag är uppvuxen i Lindesberg och kommer från Bergslgen vill jag vara där och bidra till bygden, säger Johanna Ställberg.

Månne vänder denna historia blad.

– Jag har fått god kontakt med kommunens näringslivschef Merit israelsson och kommunstyrelsens ordförande Anders Ceder har ringt mig, säger Johanna Ställberg.

Kommunchefen Christer Lenke har nyligen bjudit in deltagare i filmprojektet till ett möte.

– Att vara historieberättare är att vara en del av demokratin. Vi är inte bara några som vill göra film för att vi tycker det är kul, säger Ställberg.

Företagaren och entreprenören Mats Jönsson har intresserat sig för filmprojektet. Han är också en av intressenterna i Stripabryggeriet, ett föreningsanknutet mikrobryggeri i Stripa gruva.

– Det räcker att söka på nätet en kort stund för att bilda sig en uppfattning. Bara det att Lancefilm är med räcker för att begripa, säger Mats Jönsson.

I lördags kväll var ett besök av Johanna Ställberg och visning av ”Eldalek”-trailern huvudprogram när Stripabryggeriets vänförening hade evenemang i Stripa. Då var det även premiär för bryggeriets Rirum tillt-pilsner i föreningen.

Bryggeriet delade också ut sitt första kulturpris som Johanna Ställberg och filmen ”Eldalek” fick.

– Ett av våra syften är kulturevenemang. Kan vi på något sätt skapa kontakter för en filmproduktion i Bergslagen ska vi göra det. Därför startar vi ett projekt för att få med företagare i bygden. Helst vill vi få filmproduktionen hit, i andra hand åtminstone till Bergslagen, säger Mats Jönsson.

– Det går inte att jämföra en sådan här film med Maria Lang-filmerna. Dagmar Lange var en kändis. Hon och böckerna är Nora, säger Håkan Ceder, turistchef i Nora.

Där väntar man på det stora genombrottet för fjolårets nya Maria Lang-filmer.

– När de läggs in i TV4-tablån kommer big bang. Den väntar vi på, och SF har lanserat filmerna utomlands. Det har bland annat inneburit kontakt med en researrangör i Belgien, säger Ceder.

Han förminskar inte med det ”Eldaleks” betydelse.

– Hela Bergslagen skulle få nytta av den filmen, säger Håkan Ceder.

Filmskaparna och kommunen har haft svårt att nå varandra, det är min uppfattning. Nu är filmprojektet inbjudet till kommunstyrelsens planerings- och utvecklingsutskott, PU, den 2 juni, säger Lindesbergs kommuns näringslivschef Merit Israelsson.

Lindesberg. Det ser hon som en ny början på kontakterna.

I PU medverkar både kommunens chefstjänstemän och ledande politiker.

– Min bild av pilotfilmen som gjorts och hela projektet är att det är seriöst och det skulle vara jätteroligt om filmen kunde spelas in i Lindesberg, säger Merit Israelsson.

Hon konstaterar att som alltid är det ont om pengar på alla håll, men kommunen kanske kan vara behjälplig även på andra sätt.

Peter Källström, filmkommissionär vid Filmregion Stockholm-Mälardalen, där Regionförbundet Örebro är engagerat, kommer att vara med i Lindesberg den 2 juni. Hans uppgift är att bland annat att underlätta samspelet mellan intressenteroch produktion i filmprojektet.

– Det kan vara svårt att se nyttan med en film. Men Milleniefilmerna, Maria Lang-filmerna och Wallander-filmerna betyder mycket för Stockholm, Nora och Ystad, säger Peter Källström.

Dels i direkt ekonomisk form när filmerna spelas in, dels efteråt i form av så kallad fotspårsturism.

Mer läsning

Annons