Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

 Bubblan får barnen att hitta bibblan

 Fantasin och glädjen står i första rummet när bibliotekets blå vagn Bubblan rullar in i Hagaberg.

Annons
Uppskattat. Bubblan, en mobil biblioteksverksamhet, ska inspirera barn och unga till berättandet med förhoppningen att hitta fram till ett eget läsande.

Gården är tom när Kristina Blom och Karin Eriksson från Lindesbergs bibliotek parkerar den blå Bubblan mellan husen i bostadsområdet. De har bara börjat bära ut de fantasifulla plastfigurerna, stolar och bord när de första barnen med nyfikna ögon närmar sig.

Snart provar barnen rockringarna tillsammans med Gunilla Dovsten, kommunens kultursekreterare som slutit upp. Fler barn dyker upp och testar plastdjuren som man kan rida på.

Inne i den fantasifullt målade blå vagnen finns massor att uppleva och göra. Barnen klär ut sig till pirater, Pippi och robotar.

Utanför dukar Kristina upp ett bord där barnen kan måla med vattenfärger. Här finns också möjlighet att rita med kritor och pennor. Barnen kan använda alla sina sinnen.

– Vi vill träffa barnen där de finns. I deras vardag. För många är det inte lika självklart att komma till biblioteket jämfört med hur det var för tjugo år sedan. Barn och unga har så mycket annat att göra, säger Karin.

Konkurrensen är stenhård. Hon konstaterar också krasst att läsandet bland barn har sjunkit. Det visar forskning och undersökningar. En förhoppning är att kunna stimulera unga till att hitta glädjen i berättelser och vägen till böckerna.

– Självklart har vi med oss böcker, på flera språk. Tanken med detta är att levandegöra litteraturen, visa vad böcker kan betyda, säger Karin.

Inne i den blå vagnen finns också en berättelsevägg där barnen kan hitta på egna sagor. Vid sidan av vagnen har ett tak ställts upp där dockteatern placerats. Klassiska handdockor hör till och flera av barnen ger sig i kast med uppgiften att skapa ett eget drama.

Lekfullheten är stor och står i centrum.

– Vad vi gör här under eftermiddagen hänger mycket på vilka barn som kommer och vad de vill göra. Vi känner in och anpassar oss, säger Karin.

Om detta får fler barn till biblioteket, som i sin tur kan locka fler vuxna, har Karin svårt att ha någon uppfattning om.

– Kanske, på sikt. Jag tror ändå detta är viktigt. Vi ger biblioteket ett ansikte, flera ansikten. Vi skapar relationer.

Att känna igen någon när man kliver in i bibliotekslokalerna i centrum kan betyda mycket tror Karin. Det blir inte lika främmande längre.

En välkomnande atmosfär finns där på gården. Karin, Kristina och Gunilla tar sig an barnen, pratar, hjälper och resonerar. Uppmuntrar och lockar. Men de möter också föräldrarna och de vuxna som slagit sig ner på bänkarna för att ta del av det lite annorlunda inslaget på gården.

Libos bovärd Intisar Alansari bjuder på kaffe och kakor. Snart ska hon läsa sagor för barnen på deras eget språk.

– Det här är väldigt uppskattat, säger hon glatt.

Bubblan besöker Prästryggen i Frövi i dag onsdag och i morgon torsdag finns Bubblan i Löa.

Mer läsning

Annons