Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bygge har fastnat – framtiden oviss

Är Frövi bara en tätort eller kan samhället räknas som en större tätort. Det är om det striden står mellan kommunen och länsstyrelsen i Örebro för en möjlig utbyggnad av Riksbyggens fastighet och kooperativa hyresrättsföreningen Tallen.

Annons
Inför vintervila. Det var meningen att en tillbyggnad av 28 lägenheter i bostadsrättsföreningen Tallen skulle ha startat nu i oktober. Det har länsstyrelsen satt stopp för.

– Det är ett rent elände. Jag har svårt att föreställa mig att andra skulle göra det som länsstyrelsen i Örebro håller på med, säger Karl-Arne Löthgren, ordförande i htresrättsföreningen Tallen.

Centrala städer och större tätorter ger möjlighet att göra avsteg från Boverkets bullerregler vid nybyggnation.

I Frövi ger järnvägstrafiken för höga utomhusvärden.

Är Frövi bara en vanlig tätort är denna väg inte möjlig för att tillåta nybyggnation av bostäder.

– Det finns ingen exakt definition på vad en större tätort är. Det blir en tolkningsfråga. Vi anser att Frövi är det, säger Isabella Lohse, fysisk planerare på Bergslagens miljö- och byggförvaltning.

Länsstyrelsens påpekar att större orter ska ha stadskaraktär med bland annat kvartersstruktur.

Vid midsommartid antog Lindesbergs kommunfullmäktige en detaljplan för området vid Tallen som medgav en utbyggnad av 28 lägenheter.

Trots att länsstyrelseledningen muntligen gett Lindesbergs kommun indikation på att myndigheten inte tänkte driva frågan gjorde länsstyrelsen det ändå.

Kort efter att fullmäktige tagit sitt beslut begärde länsstyrelsen in detaljplanen för en överprövning.

Detta kan sluta på tre sätt. Länsstyrelsen kan upphäva detaljplanen för Tallen. Nästa alternativ är att delvis upphäva den. Den tredje utgången är att kommunens planbeslut godkänns.

I de två första fallen kan Lindesbergs kommun vända sig till regeringen som en sista instans.

– Inomhusvärden för buller går att åtgärda med byggnadernas konstruktion. Det är oftast svårast att uppnå utomhusvärdena, säger Camilla Lund på länsstyrelsens plan- och kulturenhet.

Det finns ingen tidsgräns för överprövningar.

– Vi hanterar det här så skyndsamt som möjligt. Ambitionen är att ha ett beslut innan detta års slut, säger Camilla Lund.

Karl-Arne Löthgren hade tidigare förväntat sig att sätta spaden i jorden under oktober. Nu kan bygget i värsta fall gå i stöpet helt eller försenas med år.

Det finns också en överklagan från en närboende till Tallen, men först ska länsstyrelsens beslut fattas för att komma vidare.

– Det känns otacksamt att jobba med det här. Nu finns det inget annat att göra än att vänta. Vi har även uppvaktat politiker på riksplanet för att få till en ändring på gällande regler, säger Karl-Arne Löthgren.

Det pågår utredningar som indikerar förslag om att vidga möjligheterna till avsteg från grundreglerna i framtiden.

Mer läsning

Annons