Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cannabis i kroppen men frias ändå

Stora pupiller, glansiga ögon och ett urinprov som visar på cannabis i kroppen. Ändå frias lindesbergaren av Örebro tingsrätt.

Annons

Det var i höstas som mannen stoppades av polisen vid en infart till Lindesberg. Han kom körande tidigt på måndagsförmiddagen.

Polisen upplevde att mannen var märkbart nervös. Han plockade med händerna och undvek ögonkontakt. Han hade också stora pupiller och glansiga ögon.

Polisen beslöt att testa lindesbergaren och en analys av urinprovet visade att mannen hade cannabis i kroppen. Ändå friar nu tingsrätten honom från ringa narkotikabrott.

Så här berättar han vad som hände natten han blev stoppad av polisen: Mannen skulle hjälpa fyra personer att komma till flyget i Stockholm. Han körde inte på vägen dit utan somnade i bilen. En av de fyra som var med i bilen rökte cannabis.

Detta sa han inte till polisen när han stoppades eftersom han inte visste att det var så. Han sov när rökningen skedde.

Det var först efter att de fyra återvänt till Sverige som han fick reda på att en av dem rökt cannabis i bilen på vägen upp till Stockholm.

Domstolen tycker inte att mannens berättelse är så osannolik att den går att strunta i. Tingsrätten menar att åklagaren inte motbevisat mannens berättelse.

Men Gunnar Brodin, chef för åklagarkammaren i Örebro, menar att det inte borde vara nödvändigt att kalla in experter i sådana här fall:

– Det skulle få orimliga konsekvenser. Min mening är att domstolen känner till att det bara är i extrema undantagsfall detta skulle kunna inträffa. Utrymmet för det är så litet och begränsat att det vanligtvis finns utrymme för domstolen att döma, säger Gunnar Brodin.

Cannabisexperten Olof Bäck, professor vid Karolinska universitetslaboratoriet, menar att domen är tveksam:

– Man kan hävda att det inte finns vetenskapligt underlag för att öppna för den här möjligheten, säger han och konstaterar att det krävs väldigt extrema förhållande för att få i sig så mycket genom passiv rökning att testet visar positiv.

Vid ett vetenskapligt experiment i Holland fick en testperson sitta i ett rum med 25 personer som rökte cannabis under tre timmar.

– Efter tre timmar gick det att analytiskt påvisa cannabis i urinen, men det handlade om halter som ligger under de gränser där vi rapporterar positivt, förklarar Olof Bäck.

– Men för att kunna säga tvärsäkert att det här är omöjligt behöver jag veta mer, tillägger han.

Det är ännu inte klart om åklagaren i målet kommer att överklaga domen till hovrätten.

Domaren i målet har avböjt att kommentera.

Mer läsning

Annons