Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ceder fick flest röster

När rösterna i 16 av 17 valdistrikt i Lindesbergs kommun räknats är socialdemokraten Anders Ceder populärast. Han har fått 522 personröster.

Annons

Nästan 4 150 väljare i de räknade valdistrikten har personröstat. Den som fått flest röster efter Anders Ceder är moderaten Pär-Ove Lindqvist, 326.

Kommunstyrelsens nuvarande ordförande Anders Larsson (C) har fått 166 röster. Sverigedemokraternas toppnamn Thord Durnell har fått ännu fler röster, 228.

Hlödur Bjarnason (KD) har fått 51 personröster, Jeanette Hermansson Rapp (V) 58, Annika Hickisch (MP) 49 och Ulla-Britt Strandberg (FP) 35.

– Vi räknar med att både mandatfördelningen i kommunfullmäktige och räkningen av personröster ska bli klar under fredag, säger Rickard Linde, valsamordnare vid länsstyrelsen i Örebro.

Granskade det underkända

Valnämnden i Lindesberg räknade de sena förtidsrösterna på onsdagen, 344 stycken. Nämnden granskade då också alla röster som blev underkända i vallokaler i söndags.

– Några av dessa godkändes av valnämnden, säger Linda Svahn, nämndsekreterare i Lindesbergs kommun. Länsstyrelsen kommer att kontrollera samtliga underkända röster ytterligare en gång.

När det gäller mandatfördelningen kan det bli så att moderaterna får ett nionde mandat. Det kommer i så fall att ske på bekostnad av kristdemokraterna, som har två platser i nuläget.

– Vi har inte haft tid att analysera siffrorna än, säger valsamordnaren. Därför kan jag inte uttala mig om några detaljer i det här läget.

Den preliminära platsfördelningen till kommunfullmäktige ser ut som följer: Socialdemokraterna 19, Moderaterna 8, Centern 6, Sverigedemokraterna 4, Folkpartiet 2, Kristdemokraterna 2, Miljöpartiet 2 och Vänstern 2.

Mer läsning

Annons