Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chef förordrar dagens skolindelning

Nackdelarna är fler än fördelarna med en 6-9-skola i Lindesberg. Det menar Peter Lundell, verksamhetschef för grundskolan.

Annons
Prestationer i klassrummet hör samman med elevers skollunch framhåller SD och därför föreslår SD i Ljusnarsberg att lärarna ska ha fri pedagogisk lunch i skolan.

Lundell fick i uppdrag av skolpolitikerna att utreda effekterna av att omvandla dagens årskursindelning till att årskurs sex flyttas upp på högstadiet.

Det har nu gjorts, och slutsatsen som dras är att det är bättre att behålla nuvarande indelning, än att genomföra en 6-9-reform.

Ett starkt argument för det är att skolans befintliga styrdokument bygger på en F-6-skola. Det vill säga att elever går tillsammans från förskolan till och med årskurs sex.

Peter Lundell påpekar också att det skulle kunna försvåra för möjligheten att hitta behöriga lärare i alla ämnen om årskursindelningen förändras. Detta då strukturen i utbildningssystemet, så som det ser ut i dag, är indelad i block där årskurs 1-3 hålls samman liksom årskurs 4-6 och 7-9. Likaså lärarutbildningen har den indelningen.

Bakgrund till utredningen om en 6-9-reform i Lindesberg bottnar i att trycket på kommunens F-6-skolor de kommande åren kommer bli stort, och framför allt på Brotorpsskolan blir det svårt att få plats med alla elever. Detta skulle kunna avhjälpas utan en reform om den nya högstadieskolan byggs i anslutning till Brotorpsskolan skriver Peter Lundell. På så sätt kunde F-6-skolan nyttja lokaler i 7-9-skolan vid behov.

Mer läsning

Annons