Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Christian Crusaders har rullat in

De första motorcyklarna syntes i början på veckan.
Christian Crusaders räknar med att ett hundratal bikers ska samlas till deras Family bike week på Uskavigården.

Annons

Åkturer under dagarna på slingrande Bergslagsvägar, rockmusik på kvällarna som avslutas med gudstjänst i kyrkan. Ett bröllop på lördag. Det är huvudingredienserna i Christian Crusaders träffvecka.

– Det blir rock och rockig gospel, varje kväll, säger broder Jerry. Han är sedan pastor Mike gick bort för ett par år sedan klubbens internationella ledare.

Den svenske heter Urban Svensson, och är uppvuxen i Pålsboda och med ett förflutet i Örebro. Familjens fritidshus finns i Uskavi.

– Jag driver mc-firman Triumph center i Stockholm,berättar han.

Den andra delen av livet hör hemma hos familjen och bikergemenskap.

Fram till 2006 var han Kristdemokraternas partisekretrare, men hoppade av på valdagen. Dessförinnan har han varit kd-kommunalråd i Öckerö.

Är Christian Crusaders en klubb eller en församling?

– Vi är sju medlemmar som var och en tillhör någon församling och har en organisation runt om oss. Jag tillhör Korskyrkan i Stockholm. Det här är inget vi gör en dag i veckan, det är våra liv, säger Urban.

Gemensam nämnare förutom tron är mc-intresset och socialt engagemang. De yttre signalerna är desamma som för så kallade kriminella mc-klubbar.

Är det ett problem?

– Det finns människor med kriminellt och dåligt beteende överallt. Även inom polisen och bland välklädda politiker, säger Urban.

– Lever man i bikervärlden får man acceptera att det råkade vara Hells Angels och outlawklubbar som på 1950-talet skapade den organisationstyp som alla använder, säger broder Jerry.

– Som nyfrälst på 70-talet var mitt värsta bekymmer att jag trodde jag skulle bli tvungen att välja bort motorcyklarna. Så träffade jag pastor Mike och kunde leva vidare i bikervärlden. När jag mötte Jesus slutade jag automatiskt med andra dumheter jag hållit på med och droger, berättar Jerry.

I USA har Christian Crusaders 70 medlemmar. Övriga länder förutom Sverig där de kristna korsfararna är verksamma är i Kanada, Mexiko och Brasilien.

Urban Svensson som medlem i Kristdemokraterna.
Överhuvud. Urban Svensson är den svenske ledaren för Christian Crusaders Motorcycle Ministry Sweden. På besök har han Brother Jerry som är klubbens internationella ledaren.
Varudeklarerade. ”Ryggmärket visar vad vi står för. Vi ställer upp för våra medmänniskor med allt från att be till att laga deras motorcykel. Däremot slår vi inga biblar i huvudet på någon” säger Urban Svenson.

Mer läsning

Annons