Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Då och nu: Julhandeln 

Artikel 1 av 8
Nu och då
Visa alla artiklar

Lagom till jul drar vi igång vår artikelserie "Lindesberg då och nu". Första återblicken är julhandeln på 60-talet. 

Annons
En Folkvagnsbubbla kommer farande nedför Kungsgatan. På ena sidan gatan, utanför C.F Lundins frisersalong, står en Ford Taunus parkerad. Mitt över gatan, på trappan till Greens sportaffär på Kungsgatan 44, begrundar man julskyltningen.

”Nu är julruschen i full gång i Lindesbergs-affärerna och givetvis är det julhandeln som nu främst sätter sin prägel på den merkantila verksamheten. Affärsmännen är väl rustade att möta julkommersen. Bekymrade julklappssökare är välkomna in. Hit kan de komma, göra sina inköp och lämna affären med utslätade rynkor i ansiktet,” skriver Bergslagsposten den 13 december 1967.

Tidningens fotograf har fått ställa sig en bit ut i gatan. Det har gått åt några exponeringar för att fånga ljuset från skyltfönster och julbelysning.

”Nu strålar Kungsgatan förnämligt ljus, medan årets mörkaste månad drar förbi. Det är en de tysta timmarnas bild, ett stämningsstycke från en gata med gammal air och grandezza i vacker bergslagsstad. Kungsgatan är en förnämlig syntes av det gamla och det nya.Den gamla bebyggelsen och gatans kullerstenar representerar den gamla tiden, bilarna som måste samsas på det smala utrymmet mellan husfasaderna och de moderniserade affärerna med dagens up to date i varuväg det nya”, skriver BP.

Samma vy i nutid. Nog är Kungsgatan sig lik, det är mest butikernas skyltar som påminner att det gått över 40 år mellan fototillfällena.
Alla artiklar i
Nu och då
Annons