Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagen D återuppstår i Stråssa gruvområde

Fallskärmsjägaren John Steel kommer inte att hänga fast i sin skärm i kyrktornet i Sainte Mere Eglise. Det är till och med tveksamt om kyrkan kommer att bli klar. Däremot är det stensäkert att delar av Dagen D kommer att återupprepas i Stråssa under helgen 17–18 augusti.

Annons
Fejkad skådeplats. – De som deltar gör det för spänningen, en adrenalinkick och med glimten i ögat. Vi räknar med 300–400 deltagare i helgen, säger bröderna Erik och Gunnar Haneskog.

D-day utgör temat på helgens paintballäventyr vid Stråssa gruva. Det är uppbyggt av fem olika delar av striderna som inledde det definitiva slutet för Andra världskriget.

Den mäktigaste iscensättningen blir sektor Dog Green vid Omaha beach.

– Vi jobbar för att det ska bli så korrekt och som möjligt. Däruppe ska vi gräva värn och det ska upp fejkad mjuk taggtråd, visar Erik Haneskog.

Rörladdningar ska skjuta hål i taggtrådshindren och innan dess ska en skog av hinder.

– Det blir mycket pyroteknik, säger Gunnar Haneskog.

Landstigningsbåtar står beredda i strandsanden, och framför dem tyska värn och bunkrar. Inte i betong utan av byggplyfa. Däremellan olika hinder inklusive så kallade Rommelsparris.

För bröderna Gunnar och Erik Haneskog, som äger och driver delar av det gamla gruvområdet för paintball-aktiviteter, är det premiär för dagen D-tema.

De hoppas att den ska bli återkommande och till hösten körs Market Garden. Även det en historisk batalj som följde händelserna den 6 juni 1944 i Normandie.

På en kulle invid Omaha Beach kommer publik att kunna ha en bra och nära överblick.

69 år sedan dagen D

Operation Overlord inledde återtagandet av norra europeiska fastlandet från Tredje Riket natten den 5/6 juni 1944. Då luftlandsattes de första allierade amerikanska fallskärmstrupperna runt samhället Sainte Mere-Eglise i franska Normandie.

På morgonen 6 juni landsteg trupper med cirka 160 000 man i fem sektorer på kanalkusten. Utah, Omaha, Gold, Juno och Sword.

Omaha beach bjöd på det hårdaste motståndet och där var misslyckande nära.

Mer läsning

Annons