Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dålig arbetsmiljö kan ge vite

Lindesbergs kommun riskerar vite för dålig arbetsmiljö. Minst hundra tusen kronor kan det kosta om inte sjuksköterskorna får en bättre arbetsmiljö.

Annons

Arbetsmängden måste anpassas så att inte arbetsbelastningen gör sköterskorna inom socialförvaltningen sjuka. Det meddelar Arbetsmiljöverket i ett beslut. Åtgärderna ska vara genomförda senast juni månads utgång.

Dessutom ska kommunen senast oktober månads utgång genomföra en undersökning av arbetsmiljön och bedöma riskerna för ohälsa och olycksfall, sett till arbetsbelastning och antal patienter, psykiska påfrestningar, risk för hot och våld, ensamarbete samt lokaler. Genomlysningen ska resultera i en handlingsplan.

Arbetssituationen för sjuksköterskorna har varit ämne för diskussion sedan juli i fjol.

Men då det fortfarande upplevs finnas allt för många brister tog skyddsombudet kontakt med Arbetsmiljöverket under våren. Inte minst upplever arbetstagarna stress och oro över ensamarbete som förekommer under kvällar och nätter, liksom risken för hot och våld och ökad belastning.

Efter att Arbetsmiljöverket varit på plats konstateras att sköterskorna har en hög arbetsbelastning som riskerar att bli än högre under sommaren, vilket inte är acceptabelt. Därför måste åtgärder vidtas snabbt.

Mer läsning

Annons